Hlavní obsah

Z parkoviště je jezero, kolem létá všechno možné, popsali bouři Newyorčané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouře Sandy, která v úterý udeřila na severovýchodě USA, způsobila rozsáhlé škody v New Yorku. Tamní metro zaznamenalo největší škody za celou dobu svého fungování, vichry o rychlosti až 130 km/h, které doprovázel liják, bičovaly město několik hodin. Svědci popsali masy vody v ulicích města.

Foto: ČTK/AP

Manhattan bičovaný bouří Sandy. Na snímku jsou vidět exploze transformátorů.

Článek

„Dívám se ze svého bytu v šestém patře na to, jak se z parkoviště u přilehlé budovy stalo jezero,“ uvedl pro CNN Newyorčan William Yaeck.

„Jsem na 41. patře hotelu na náměstí Times Square. Pořád máme elektřinu, stejně jako většina budov v okolí. Ale vítr i po osmi hodinách pořád vydává skučivé zvuky a dům vydává podivné zvuky,“ doplnila na serveru BBC Britka Sheila Watsonová.

Foto: Eduardo Munoz , Reuters

Pohled na Manhattan

„Zrovna jsem zjišťoval rozsah škod,“ uvedl Robert Townley, jenž bydlí v newyorském Battery Parku. „Nižší části domu jsou nenapravitelně zaplavené. Ještě teď, když bouře ustoupila, se tam nejde dostat, je tam nejméně čtyři a půl metru vody,“ dodal.

„V ulicích je spousta vody, ale také množství trosek. Ty jsou nejvíc nebezpečné. Se ženou bydlíme v 16. podlaží. Kolem létá všechno možné,“ popsal zase bouři Peter Franklin.

Jen v New Yorku odpojila bouře Sandy od elektřiny 670 000 odběrných míst, z toho na nejvíce postiženém Manhattanu 230 000. Náprava může podle elektrárenské společnosti Consolidated Edison trvat i několik týdnů.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Zatopená ulice v New Yorku

Pod vodou se ocitlo i newyorské metro. Podle dopravního podniku ho postihla vůbec nejhorší katastrofa za dobu jeho fungování. „Systém newyorského metra je v provozu 108 let, ale dosud nečelil tak ničivé katastrofě,“ uvedl šéf společnosti Joseph Lhota.

Kvůli bouři platí nouzový stav v osmi federálních státech a dalších 11 se má před živlem na pozoru. Ve Virginii například bouře přinesla silné sněžení. „Napadlo 90 centimetrů těžkého sněhu,“ hlásil meteorolog Reed Timmer z Elkinsu v Západní Virginii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám