Hlavní obsah

Ceny benzínu u některých pump už vyletěly nad 40 korun

– Praha
Novinky, pit

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu u tuzemských čerpacích stanic vystřelily raketově vzhůru. U některých čerpacích stanic cena nejprodávanějšího Naturalu 95 překročila 40korunovou hranici. Vyplývá to z údajů na serveru Český benzín.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

V již tradičně na pohonné hmoty drahém Jihomoravském kraji například benzínka Shell v Brně prodávala v úterý Natural 95 za 40,40 koruny za litr. Agip na dálnici D2 u Nosislavi nabízel litr Naturalu 95 už v minulém týdnu za 40,20 koruny. Pro zajímavost, tentýž Agip nabízel minulou středu naftu za 39,90 koruny za litr.

Pokud jde o průměrné ceny pohonných hmot, ty v minulém týdnu podle údajů společnosti CCS v Česku výrazně stouply. Cena nejprodávanějšího Naturalu 95 stoupla o 57 haléřů na průměrných 37,52 Kč/l. Pozadu nezůstala ani nafta, která přidala 60 haléřů na 36,72 Kč/l.

„Ceny pohonných hmot navázaly na červencový růstový trend,“ připomněl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.  S cenou šla nahoru na světových trzích i ropa.

Za nárůstem ceny černého zlata stojí podle Nováka hned několik faktorů. Výrazný dopad má nepochybně výsledek posledního zasedání Evropské centrální banky, která se nepřímo zavázala k nákupu státních dluhopisů, de facto k tištění peněz. Podobný krok lze do konce roku očekávat i od její americké kolegyně, Fedu.

Vliv na rostoucí cenu ropy má nepochybně i eskalující konflikt v Sýrii. Sama země je sice nevýznamným producentem ropy, avšak v souvislosti s tamním konfliktem sílí spekulace o připravovaném útoku na Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám