Hlavní obsah

Egypt pošle na Sinaj tanky a letadla

– Káhira

Egypt se chystá nasadit letecké síly a tanky proti ozbrojencům na Sinajském poloostrově. Podle agentury Reuters to v pondělí uvedly nejmenované bezpečnostní zdroje. Plány na posílení operací proti ozbrojencům měl při své první návštěvě Sinaje projednávat nově jmenovaný egyptský ministr obrany Abdal Fattah Sisi. Šlo by o první takový krok Egypta od jeho účasti ve válce arabských zemí proti Izraeli v roce 1973.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Nákladní auto veze tank egyptské armády k Rafahu u hranice s pásmem Gazy.

Článek

"Sisi bude dohlížet na dokončení závěrečných plánů udeřit na teroristické prvky za pomoci letecké síly a mobilních raketometů," řekl zdroj Reuters. Jiný zdroj uvedl, že armáda se za pomoci tanků a dalších zbraní chystá zaútočit a obsadit pohoří v centrální části Sinaje, kde by se mohly nacházet skrýše ozbrojenců.

Na severu poloostrova bylo začátkem srpna zabito 16 členů egyptské pohraniční stráže. K útoku se nikdo nepřihlásil. Káhira z něj obvinila islámské radikály a zahájila v regionu vojensko-policejní operaci proti ozbrojencům. Vojenskou přítomnost na Sinaji omezuje egyptsko-izraelská mírová smlouva z roku 1979. Izrael ale v minulosti podpořil egyptský boj proti zločinu v oblasti a nedávno Egyptu umožnil nasadit do boje proti ozbrojencům vrtulníky.

Ofenziva představuje test pro nového egyptského prezidenta Muhammada Mursího, který v červnu nahradil loni svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Ten s Izraelem spolupracoval v otázce bezpečnosti a Mursí slíbil, že na Sinaji obnoví stabilitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám