Hlavní obsah

USA žádají Afghánistán o lepší prevenci před atentáty na vojáky NATO

– Kábul

Afghánec v policejní uniformě v neděli na jihu Afghánistánu zabil jednoho vojáka Severoatlantické aliance (NATO). S odvoláním na alianční síly ISAF o tom informovala agentura AFP, aniž uvedla národnost zabitého. Počet obětí útoků příslušníků afghánských bezpečnostních sil na alianční vojáky stoupl již nyní na 40. Za celý loňský rok takto přišlo o život 35 zahraničních vojáků.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci v Afghánistánu nesou rakev s padlým kolegou.

Článek

Shodou okolností právě v neděli americký ministr obrany Leon Panetta hovořil telefonicky o tomto problému s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím. Panetta vyzval Karzáího, aby pro odvrácení takových útoků podnikl ráznější kroky.

V pátek při podobném útoku přišli o život dva příslušníci amerických speciálních jednotek, které zastřelil afghánský voják.

Rostoucí počet těchto útoků poškodil důvěru mezi silami NATO a jejich afghánskými spojenci. Alianci tak vznikly nové problémy i s ohledem na plánované stažení většiny zahraničních jednotek z této násilnostmi a chudobou sužované země do konce roku 2014.

Panetta v telefonickém rozhovoru vyzval Karzáího, aby armádní a bezpečnostní síly jeho země lépe spolupracovaly s NATO v rozvědné činnosti, aby zavedly přísnější pravidla pro nabírání vojáků a aby zintenzívnily kontakt s vesnickými vůdci.

Velitel sil NATO v Afghánistánu generál John Allen o víkendu vydal rozkaz, aby alianční vojáci nosili i na základě neustále nabitou zbraň. Reagoval tím na incident, při kterém 10. srpna při dvou útocích přišlo o život šest příslušníků americké námořní pěchoty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám