Hlavní obsah

NASA zveřejnila podrobnosti trasy robota Curiosity na Marsu

– Mys Canavera
Novinky, ČTK, Michaela Cmíralová

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v noci na sobotu zveřejnil plány první cesty vozítka Curiosity na Marsu, kde má pátrat po možných podmínkách pro existenci života na rudé planetě. Už příští týden by měl robot vyzkoušet i svůj laser.

Nejnovější snímky z MarsuVideo: Novinky

 
Článek

Tunové vozítko poháněné jadernou energií přistálo ve velkém kráteru poblíž rovníku Marsu počátkem srpna, aby pátralo po organickém materiálu a chemikáliích považovaných za klíčové pro možnou existenci života.

Primárním cílem robota je Mount Sharp, což je hora zvedající se ze dna Galeova kráteru. Než započne sedmikilometrovou cestu k úpatí Mount Sharp, což Curiosity zabere několik měsíců, navštíví robot nedaleké místo označované jako Glenelg. To vědce zaujalo kvůli tomu, že se tam nachází tři různé druhy terénu.

Foto: NASA, ČTK/AP

Malba ukazující vozítko Curiosity při práci

Cesta ke Glenelgu závisí na tom, jak vozítko zvládne zbývající kontrolu svých nástrojů. Na počátku příštího týdne vyzkouší silný laser, s jehož pomocí by mělo zničit kus skalního podloží odkrytého během přistání. Malý teleskop pak bude analyzovat uvolňované látky, aby se zjistilo, jaké minerály obsahují.

Foto: NASA

Snímek povrchu Marsu s vyznačenými oblastmi průzkumu pro robota Curiosity

Cesta ke Glenelgu vzdáleného asi 500 metrů od místa přistání by měla zabrat zhruba měsíc. "Někdy zhruba ke konci kalendářního roku bych pak čekal, že obrátíme naše zraky směrem k cestě na Mount Sharp," podotkl John Grotzinger, který stojí v čele vědců podílejících se na misi.

Pořízené snímky ukazují první robotův cíl

Nově pořízené snímky Marsu ukazují pohled na Mount Sharp z místa, kde robot přistál. Můžete si na nich prohlédnout i kámen, který NASA určila jakožto první robotův cíl.

Veškeré záběry byly pořízeny na Marsu osmého a devátého srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám