Hlavní obsah

Senát odmítl zvýšení DPH, Kalousek návrh vlády neobhájil

Novinky, jas
Praha

Senát ve čtvrtek podle očekávání odmítl vládou prosazované zvýšení spotřebních daní a další kroky, které mají ulevit státnímu rozpočtu. Odmítnutí zákona doporučily tři senátní výbory. Koalice bude ve Sněmovně potřebovat na přehlasování senátorů 101 hlasů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle návrhu vlády vzroste DPH od příštího roku na 15 a 21 procent. Lidé s nejvyššími příjmy (nad 100 000 korun měsíčně) pocítí i solidární sedmiprocentní daň. Pro léta 2013 až 2015 budou navíc zrušeny stropy pro veřejné zdravotní pojištění.

Návrh před senátory obhajoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který zopakoval, že více než dvě třetiny všech fiskálních opatření jsou směřovány na výdaje, zatímco do příjmové stránky zasahuje pouze třetina opatření.

Senátoři odmítli návrh Jaroslava Kubery (ODS), který chtěl, aby se horní komora zákonem nezabývala, protože neschvaluje ani rozpočet. Kubera se zároveň netajil tím, že se zvyšování daní nesouhlasí, byť rozumí potřebě šetřit.

Kalousek: Budeme rukojmími ošklivých imperialistů

Předseda komory Milan Štěch (ČSSD) následně vzkázal koalici, že se obrací proti vlastním voličům. Proti návrhu vystupovali i další, převážně opoziční senátoři.

Kalousek před závěrečným hlasováním senátorům připomněl, že bez finanční nezávislosti ztrácí země přístup na trhy a stává se rukojmím "těch ošklivých imperialistů z Wall Streetu". "Oni vám to pak nadiktujou. A můžete akorát tak sklapnout kramfleky," prohlásil.

To tato vláda podle něj odmítá, a proto předkládá nynější opatření. Ministr připomněl, že zatímco dříve se suverenita zajišťovala zbraněmi a posléze i energetickou nezávislostí, nyní jde i o finanční bezpečnost, která se odvíjí od důvěry trhů.

Hlasování provázely problémy s technikou, a muselo se proto opakovat. Ukázalo se totiž, že hlasovala i senátorka, která nebyla přítomna. Senátoři dokonce zvažovali, že přistoupí k hlasování aklamací.

Reklama

Výběr článků

Načítám