Hlavní obsah

Šéf ČSSD hájí zločiny komunismu, prohlásil kardinál Vlk

Novinky, val
Praha

Kardinál Miloslav Vlk nezůstal stranou při současné vyhrocené debatě o církevních restitucích mezi opozičními stranami a zástupci náboženských společností. Ve své úvaze se zostra pustil do ČSSD a jejího lídra Bohuslava Sobotky. Ten podle něj hájí zločiny komunismu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kardinál Miloslav Vlk

Článek

„Pan Sobotka by nám chtěl vnucovat myšlení z počátku komunismu, kdy totalitní režim prohlásil náboženskou víru za soukromou věc, která nesmí vstupovat do veřejného života,“ tvrdí Vlk, podle kterého je patrná Sobotkova „příbuznost“ k totalitnímu myšlení.

„Hájí zločiny komunismu – protiprávní ukradení církevního majetku komunisty a jejich snahu zařadit církevní majetek do ‘veřejných zdrojů’,“ zdůraznil Vlk.

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební billboard ČSSD s kritikou církevních restitucí

Sobotka se minulý týden ohradil proti kritice církevních představitelů v čele s Dominikem Dukou, kterým se nelíbí předvolební billboard ČSSD, jenž ostře útočí proti majetkovému vyrovnání s církvemi. Podle nich je tento plakát srovnatelný s nacistickou propagandou.

Sobotka řekl, že plakát není namířen proti církvi, nýbrž vládnímu návrhu vyrovnání. Také se podivil nad tím, že si církve stěžují teprve teď, když se jedná o jejich majetek, zatímco například do debaty o zdravotnických poplatcích se nezapojily. [celá zpráva]

„Diskuse ukazuje ještě dále a jasněji myšlenkový svět sociálních demokratů a jejich ideovou blízkost k minulému režimu, jak ostatně naznačuje známý plakát na hranici zákona, který zůstává i nadále jejich veřejným obviněním,“ napsal Vlk. Dodal, že ačkoli ČSSD argumentuje, že kritika není namířena proti církvím, nikdo jim to neuvěří. „Protože z jejich argumentace vyčuhuje totalitní komunistická ideologie,“ dodal Vlk.

Sociální demokraty dále nazval nespolehlivými partnery, jejichž ideologie je nebezpečná. „V komunismu o právech rozhodovala strana. Tohle by zřejmě pak chtěla strana pana Sobotky praktikovat,“ napsal kardinál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám