Hlavní obsah

Nečas: Chování policejního prezidenta je nepřijatelné

Právo, Jakub Troníček

Premiér Petr Nečas (ODS) se tvrdě obul do policejního prezidenta Petra Lessyho kvůli jeho rozhovoru pro páteční Právo. Kontroverzní prohlášení policejního šéfa na adresu ministra vnitra Jana Kubiceho o údajném vydírání označil předseda vlády za nepřijatelné.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas

Článek

„Výroky policejního prezidenta na adresu ministra vnitra považuji za mimořádně nešťastné. Slova o vydírání a útisku z jeho strany jsou naprosto nepřiměřená a nepřijatelná, zvláště pokud jsou takto ventilována veřejně a zároveň nejsou podložena pádnými důkazy,“ uvedl v pondělí pro Právo Nečas.

Lessy ministra obvinil z vydírání a z toho, že ho nutí rezignovat. Podle něj jde o útisk hraničící s trestným činem. Kubice se proti tomu ohradil hned v pátek s tím, že takové chování si vůči svému nadřízenému nesmí nikdo dovolit. [celá zpráva]

Pan policejní prezident se v médiích opakovaně vyjadřuje krajně nevhodným způsobem.
premiér Petr Nečas

Zároveň dal šéf resortu vnitra podnět Generální inspekci bezpečnostních složek, aby prověřila, zda se Lessy nedopustil trestného činu pomluvy. Sám Lessy už v pátek vydal prohlášení, podle kterého byla jeho slova vytržena z kontextu, Právo ale zveřejnilo část nahrávky, která jakoukoli manipulaci vyvrací. [celá zpráva]

„Pan policejní prezident se v médiích opakovaně vyjadřuje krajně nevhodným způsobem,“ řekl k tomu Nečas.

Vyjádřil se přitom i k nejnovějším zjištěním Práva o údajných stycích Lessyho s kontroverzním poradcem Věcí veřejných Michalem Morozem. Ten totiž podle svědectví bývalého člena policejní ochranky za prezidentem dojížděl přímo do budovy prezidia. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Vozit ho tam měl údajně ve svém služebním voze Lessyho náměstek Petr Osvald, oba ale něco takového důrazně popřeli.

„Pokud by se prokázaly jakékoli kontakty policejního prezidenta nebo jeho náměstka s poradcem předsedy Věcí veřejných Radka Johna Michalem Morozem, považoval bych tuto skutečnost za znevěrohodnění nezávislosti policejního prezidenta,“ prohlásil premiér.

Šéf policie bojuje proti všem

Jeho hněv si přitom šéf policie vysloužil už před měsícem, kdy ho Nečas nazval politickým aktivistou.

Reagoval tak na otevřený dopis, který Lessy rozeslal všem policistům a ve kterém varoval před politickými vlivy na vyšetřování. [celá zpráva]

Lessy dopis napsal v době, kdy vrcholil jeho spor s ministrem financí a místopředsedou koaliční TOP 09 Miroslavem Kalouskem, kterého nařkl z nevhodného telefonátu souvisejícího s vyšetřováním kauzy CASA.

Kalousek něco takového odmítl s tím, že prezidentovi volal kvůli financování policejních passatů. [celá zpráva]

S Kubicem je Lessy na kordy dlouhodobě, neshodnou se hlavně v pohledu na budoucí podobu policie. Naposledy si oba muži vjeli do vlasů minulý měsíc poté, co Právo informovalo, že Lessy ministrovi mezi čtyřma očima oznámil, že v září skončí.

Jenže policejní prezident vzápětí jakoukoliv podobnou dohodu důrazně popřel, a to i přesto, že Kubice jí naopak potvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám