Hlavní obsah

Hejtmani ČSSD zařadili zpátečku, kampaň k církevním restitucím neomezí

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaň sociální demokracie proto církevním restitucím, která se stala terčem kritiky, se v některých regionech omezovat nebude. Ještě v neděli přitom zástupci ČSSD z Vysočiny a Zlínského kraje hovořili o opaku.

Foto: Petr Horník, Právo

Předvolební billboard ČSSD s kritikou církevních restitucí

Článek

ČSSD v pondělí vydala prohlášení, že hejtmani i vedení krajských stranických organizací plně podporují kampaň proti majetkovému narovnání s církvemi, která zahrnuje kontroverzní plakát zobrazující ruku chtivého preláta přebírajícího 134 miliard korun v pytlíku. Zároveň sociální demokraté popřeli, že budou v některých regionech kampaň omezovat. Média prý zkreslila výroky politiků z ČSSD.

"Tímto jednoznačně popírají zkreslené výroky některých médií, že by v některých regionech měla být kampaň sociální demokracie proti Nečasově návrhu církevních restitucí omezena," uvedli za hejtmany šéf kraje Vysočina Jiří Běhounek a jeho kolega ze Zlínského kraje Stanislav Mišák.

V neděli přitom ČT s odkazem na vyjádření zástupců ČSSD informovala, že právě v těchto regionech se chystá sociální demokracie tažení proti církevním restitucím omezit. V obou krajích se ke katolické církvi hlásí velké procento lidí.

"Tato celostátní kampaň nebude převzata do priorit našeho kraje," uvedla Milena Kovaříková, radní Zlínského kraje a kandidátka v krajských volbách za ČSSD. "Tuto kampaň v kraji Vysočina nebudeme využívat," řekl pak vicehejtman Kraje Vysočina Vladimír Novotný, který ve volbách rovněž kandiduje.

Hejtmani naopak potvrzují podporu

Mišák s Běhounkem v pondělí uvedli i za své kolegy z vedení krajů, že považují téma církevních restitucí za "jednu z nejzásadnějších politických otázek v novodobé historii ČR". Podporu kampani Lidového domu vyslovily v pondělí i další regiony.

"Rozhodně ji nebudeme omezovat. Jsem určitě pro tento druh kampaně," řekl Novinkám šéf ústecké krajské ČSSD Arno Fišera. Církev se podle něj už nyní v regionu nestará o celou řadu památek. Soudí, že nic na tom nezmění ani majetkové narovnání. Fišera se obává, že památky se pak stanou předmětem prodeje.

"Z kostelíčků budou víkendové domky. Tak si myslím, že dopadne řada církevních objektů," soudí Fišera. Kampaň proti církevním restitucím nevadí ani sociálním demokratům v Královehradeckém kraji. "Tuto kampaň respektujeme," uvedla šéfka krajské organizace Hana Orgoníková.

Proti kampani ČSSD se minulý týden ostře vyjádřili zástupci církví a náboženských společností. Srovnali ji s propagandou nacistické Třetí říše a komunistického režimu 50. let. Do sociálních demokratů se opřel i prezidentský kandidát Miloš Zeman, který kampaň přirovnal k protektorátnímu antisemitskému plátku Árijský boj. O restitucích by podle Zemana měli rozhodnout občané v referendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám