Hlavní obsah

Policejnímu prezidentovi jezdila radit šedá eminence VV Moroz

Právo, Novinky, Jakub Troníček, Jiří Forman

Na policejního prezidenta Petra Lessyho měl údajně vliv kontroverzní poradce Věcí veřejných Michal Moroz. V zákulisí se o blízkém vztahu policejního šéfa s bývalým náměstkem ministerstva vnitra spekuluje delší dobu a Právo teď přináší svědectví. Moroz údajně za Lessym dojížděl přímo do budovy policejního prezidia. Oba ale něco takového důrazně odmítají.

Výpověď policisty z ochranné službyVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Podle výpovědi někdejšího člena policejní ochranné služby, který se podílel na střežení budovy prezidia, měl šedou eminenci Věcí veřejných a muže blízkého jejím formálním i neformálním lídrům Radku Johnovi a Vítu Bártovi do sídla hlavy policie vozit služebním vozem Lessyho náměstek Pavel Osvald.

Bývalý příslušník policejní ochranky to pod podmínkou zachování anonymity řekl v exkluzivní výpovědi pro Právo a server Novinky.cz.

Hovoří bývalý šéf ekonomiky Policejního prezidia Slavomír BellVideo: Jiří Forman, Novinky

Moroz, o kterém se dlouhodobě mluví jako o vlivném zákulisním hráči, jezdil za Lessym na prezidium ještě jako Johnův náměstek na vnitru oficiálně, nicméně jejich vzájemné kontakty údajně s jeho odchodem z resortu ani zdaleka neustaly.

„Ty návštěvy pokračovaly, i když ministr John skončil a pan Moroz už na vnitru nebyl. Jen už musel do garáží s doprovodem, většinou jezdil na zadních sedadlech služebního vozu s panem náměstkem Osvaldem přímo do garáží prezidia,“ řekl pro Právo bývalý strážce budovy prezidia. U policie pracuje i nadále, v současné době už ale u jiné složky.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Auta náměstků se nekontrolují

Vstup civilních osob do budovy prezidia je standardně velmi pečlivě hlídaný, jakožto „pasažér“ náměstka ale Moroz nikomu občanský průkaz ukazovat nemusel.

„Auta policejního prezidenta a jeho náměstků se nekontrolují,“ konstatoval policista s tím, že Osvald s Morozem zajeli vždy až k výtahu, kterým mohli jet přímo k policejnímu prezidentovi.

Petr Lessy a Pavel OsvaldVideo: Jiří Forman, Novinky

Sám Moroz to ale důrazně dementoval. „Absolutně to odmítám. V garážích prezidia jsem nikdy nebyl, a to ani jako náměstek ministra,“ konstatoval Moroz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Moroz

A zároveň ostře zaútočil na současného ministra vnitra Jana Kubiceho a jeho lidi, kteří podle něj za šířením informací o schůzkách s Lessym stojí. „Ať si ta sestava diletantů na ministerstvu najde jinou pohádku, kterou bude šířit v kuloárech. Namísto šíření bludů by mohli začít něco dělat a zajistit, aby se někdo připojil do základních registrů, protože zatím je to nejdražší zbytečnost, kterou tento stát pořídil,“ řekl Právu Moroz.

A že by ho po svém odchodu z vnitra nadále na prezidiu navštěvoval, odmítl i policejní šéf: „Od té doby nevím o tom, že by byl na prezidiu, určitě ne za mnou.“

Zároveň dodal, že jde o šířící se spekulace. „Slyšel jsem, že ho tady měl někdo tajně vozit, že tady mám nějaký tajný výtah, a já na to říkám, že ano, mám, ale zastavuje normálně v každém patře,“ řekl Lessy. Na adresu Moroze pak uvedl, že v době jeho působení na vnitru se s ním na mnoha věcech shodl.

„Dnes mi připadá, že se z něj dělá člověk s otevřenou tuberkulózou. Jestli tady za někým na prezidiu byl a neměl otevřenou tuberkulózu, tak nemám sebemenší důvod po tom pátrat, protože takových různých návštěv sem chodí mnoho,“ uzavřel policejní prezident.

Také jeho náměstek Osvald jakékoliv „taxikářské“ služby v tomto směru popírá: „Nevím o tom, že bych pana Moroze vozil někdy někam, natož pak na policejní prezidium.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám