Hlavní obsah

Obvinění se nezakládají na pravdě, odmítl Kubice Lessyho slova o vydírání

• Aktualizováno
Novinky, jas

Ministr vnitra Jan Kubice odmítl tvrzení policejního prezidenta Petra Lessyho, který v rozhovoru pro páteční Právo uvedl, že jej ministr vydírá a utiskuje. Ministr se rozhodl kvůli Lessyho výrokům obrátit na Generální inspekci bezpečnostních složek (GIBS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

"Jde o velmi závažná obvinění, která se nezakládají na pravdě," konstatoval ministr  s tím, že podobné vůči nadřízenému považuje za nepřijatelné.

"Považuji za naprosto nepřípustné, aby policejní prezident v médiích obviňoval svého nadřízeného ze spáchání trestného činu vydírání či útisku. S takto závažnými obviněními z činu, za jehož spáchání je dle paragrafu 175 trestního zákona sazba odnětí svobody až na čtyři roky, by žádný policista, natož nejvýše postavený služební funkcionář, neměl jen tak lehkovážně operovat," pozastavil se ministr nad výroky policejního šéfa a dodal, že zvažuje podnět GIBS, která by měla prověřit, zda nedošlo ke spáchání trestného činu. Mluvčí resortu Pavel Novák ve vysílání ČT následně uvedl, že ministr se na GIBS obrátí.

Podle Kubiceho je ministrovou povinností hodnotit a kontrolovat práci podřízených.

Odměny si musíte zasloužit, vzkázal ministr Lessymu

Kubice se pozastavil i nad argumentací policejního prezidenta, kterému se nelíbí, že mu ministr nepřiznává osobní ohodnocení, byť policie má podle něj velmi dobré výsledky.

"Pokud chce pan Lessy odměny pro sebe za práci celé policie, chtěl bych upozornit, že odměny a osobní příplatek se dle zákona o služebním poměru uděluje a přiznává za individuální přístup k výkonu služby, tedy ne za práci policie jako celku,“ dodal Kubice, podle něhož si navíc Lessy plete služební hodnocení a  osobní příplatek.

Ministr si posteskl, že Lessy rozhodně nepřispívá ke stabilizaci situace v policii, jejíž činnosti si váží.

Reklama

Související témata:

Související články

Kubice mě vydírá, tvrdí Lessy

Policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek v rozhovoru s Právem prohlásil, že se k němu ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) chová vyděračsky a že ho nutí...

Výběr článků

Načítám