Hlavní obsah

Vozítko Curiosity z Marsu poslalo panoramatické záběry i autoportrét

Pasadena

Vozítko Curiosity, které tento týden přistálo na Marsu, poslalo na Zem další obrázky. Je mezi nimi i panoramatický záběr zachycující celé okolí roveru včetně hornatého lemu kráteru Gale. Záběry pořídily navigační kamery Navcam.

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila první panoramatické snímky Marsu

 
Článek

Na panoramatickém záběru je vidět oblázky a prachem pokrytý povrch kráteru Gale táhnoucího se až k zvrásněnému lemu vytvarovanému silnou erozí.

Foto: NASA

Záběr povrchu Marsu u vozítka Curiosity, v dálce je vidět lem kráteru Gale.

Foto: NASA

První panoramatická záběr povrch Marsu.

Kamery také ukázaly povrch v místě přistání, kde půlmetrovou vrstvu prachu odvály plyny z trysek přistávacích motorů. Vidět je proto tmavší skalnatý podklad s většími kameny.

Foto: NASA

Záběr povrchu Marsu u vozítka Curiosity, kde je vidět podkladovou horninu.

Rover je dvakrát tak dlouhý a pětkrát těžší než vozítka Spirit a Opportunity. Může proto nést větší a dokonalejší vybavení. Je mezi nimi i laser a několik kamer s vysokým rozlišením včetně stereoskopické poskytující trojrozměrné obrázky, rentgenový spektrometr, chemický a mineralogický analyzátor a přístroj pro měření odražených neutronů.

Foto: NASA

Autoportét Curiosity

Rover také poslal na Zemi fotografii sebe sama. Jeho metrová anténa již byla namířena směrem k Zemi.

Reklama

Související články

Na Marsu úspěšně přistálo vozítko Curiosity

Velké průzkumné vozidlo Curiosity v pondělí ráno úspěšně přistálo na Marsu. Uvedlo to řídící středisko americké kosmické agentury NASA v Pasadeně. Obtížný...

Výběr článků

Načítám