Hlavní obsah

V Číně soudí ženu vlivného politika za vraždu, obvinění nezpochybnila

Peking
Aktualizováno

V Číně začal ve městě Che-fej ve čtvrtek ostře sledovaný proces s manželkou donedávna vlivného politika Po Si-laje. Ku Kchaj-laj čelí obžalobě z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Tento případ propojený s Poovým upadnutím v nemilost je jedním z největších politických skandálů v Číně za poslední tři desetiletí. Spolu s Ku stojí před soudem i jeden z přátel rodiny Čang Siao-ťün, který je obviněn, že při otravě Brita pomáhal.

Foto: Reuters

Policisté střeží budovu soudu v Cha-fej, kde se koná proces s Ku Kchaj-laj.

Článek

První den obžalovaná nezpochybnila obvinění. Představitel soudu po jednání uvedl: "Paní Ku ani pan Čang nevznesli námitky proti faktům a obvinění ze záměrné vraždy. Soudní sbor vyhlásí verdikt po diskusi."

Právní experti, které citovala agentura AFP, tvrdí, že Ku Kchaj-laj bude prakticky jistě shledána vinnou, důkazy prý jsou nezvratné, ale pravděpodobně unikne popravě. Čeká se, že proces bude krátký, odhaduje se, že potrvá dva dny.

 Případ otravy

Heywood, jenž byl Poovým poradcem, byl nalezen mrtev loni v listopadu v hotelu v Čchung-čchingu. Policie tehdy sdělila britskému konzulátu, že muž zemřel po nadměrném požití alkoholu na infarkt. Jeho tělo bylo bez důkladné pitvy spáleno.

Čtyři měsíce po Heywoodově smrti ale Poova pravá ruka, šéf policie Wang Li-jün utekl na americký konzulát. Ještě předtím upozornil Po Si-laje, že vyšetřování korupce se týká už i jeho rodiny, zejména jeho ženy, načež ho Po poslal na dovolenou. On šel místo toho hledat azyl na konzulátu USA. Podle BBC zřejmě právě Wang hovořil o vraždě, v každém případě se letos na jaře objevily informace, že Brit byl otráven na příkaz Poovy ženy.

Foto: Reuters

Neil Heywood a Ku Kchaj-laj

Policejní zdroje původně tvrdily, že Ku Heywooda otrávila kvůli sporu o nelegální finanční transakci, u níž chtěla, aby jí Brit pomohl s jejím dokončením. Policie tehdy vykreslovala Ku jako chamtivou manželku, která měnila manželovy konexe v dolary. Ale když byla Ku formálně obžalována, namísto chamtivosti se začalo spekulovat o osobních motivech; Heywood údajně činil neupřesněné výhrůžky na adresu jejího syna Po Kua-kua, což je faktor, který by mohl soud vzít coby polehčující okolnost a pomoci uchránit Ku před popravou.

Foto: ČTK/AP

Čínský policista před budovou soudu

Ku je známá a úspěšná právnička. Zastupuje ji ale advokát vybraný státem. Britským diplomatům bylo umožněno svědčit, ale novináři do soudní síně nemohou. Diplomaté odmítli poskytnout novinářům informace.

Odstavení Poa

Mnozí Číňané vnímají proces proti Ku Kchaj-laj jako součást kampaně proti Poovi; ambicióznímu muži, který směřoval do nejvyšších kruhů čínské politiky a měl se připojit k nové generaci vůdců země. Výměna na nejvyšších postech Číny probíhá jen jednou za zhruba desetiletí a nové vedení má svět poznat letos v říjnu.

Foto: Reuters

Ku Kchaj-laj s Po Si-laj

Po, který se hlásil k maoistickým tradicím a liboval si v masové písni, byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na některou funkci v nejvyšších patrech čínské politiky. Vaz mu začal lámat skandál jednoho z jeho blízkých spolupracovníků. Pak byl Po Si-laj nejprve byl odvolán z čela městského výboru strany v Čchung-čchingu na jihozápadně země a v dubnu byl sesazen i ze stranického politbyra, které je nejmocnějším politickým orgánem v zemi. Boj o moc byl tak tvrdý, že mlčení politbyra k osudu Poa vzbudilo v zemi rozpaky. [celá zpráva]

Foto: Aly Song, Reuters

Úřady nechaly vyklidit ulici u soudu v Cha-fej, kde se koná proces s Ku Kchaj-laj.

Soud a odsouzení Ku Kchaj-laj a Čang Siao-ťüna je všeobecně pokládán za předehru k možnému trestnímu stíhání samotného Po Si-laje, který je ve vazbě za porušení stranické disciplíny. To je obvinění pokrývající mimo jiné korupci, zneužití pravomocí veřejného činitele a další přečiny.

Protest proti procesu

Krátce po zahájení procesu odvlekla policie od soudní síně ve východočínském městě Che-fej dva kopající a ječící muže, kteří přišli vyjádřit podporu Po Si-lajovi, napsala agentura Reuters. Před tím, než je strážci zákona odvlekli do policejního vozu, zpívali muži vlastenecké písně, které byly typické pro Poův populistický vůdcovský styl. Podle protestujících mužů je celý soud jeden velký podvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám