Hlavní obsah

Inspirace masakrem v kině: Anonym hrozil střelbou na Tysonově představení

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Střelba v kině Aurora na předměstí Denveru, kde James Holmes 20. července zabil 12 lidí a dalších 58 lidí zranil, inspirovala neznámého přispěvatele do sociální sítě Twitter, kde v pátek zveřejnil výhrůžku, že k podobnému masakru dojde v noci na sobotu na newyorské premiéře představení Mike Tyson: Nepopiratelná pravda.

Foto: ČTK/AP

Boxer Mike Tyson se svou ženou na čtvrteční slavnostní premiéře představení v newyorském kině Longacre

Článek

Na Twitteru se minulý týden v pátek objevil vzkaz, že při premiéře one-man show známého boxera bude spáchán podobný masakr. Ve vzkazu stálo: „Mluvím vážně, lidé budou umírat jako v Auroře.“ Uvedl to list New York Times.

V dalších vzkazech stálo: „Mohu vystřílet kino v New Yorku“ a „Vím, že nechávají nouzové východy nezamčené“ nebo „Na seznamu lidí určených k zabití mám 600 lidí a bude to skutečně masová vražda“.

Twitter se zpřístupnění účtu bránil

Policisté se proto v pátek před půlnocí obrátili na Twitter, aby jim poskytl údaje, pomocí nichž by anonym identifikovali. Twitter odpověděl v sobotu ve 2:15, když už bylo jasné, že kino vystříleno nebylo, zamítavě: „Chápeme časový tlak a citlivost této záležitosti. Přezkoumali jsme proto nahlášený účet Twitteru. Ve chvíli, kdy se zdálo, že je hrozba aktuální, jsme použili nouzové přístupy. Nyní to ale do této kategorie podle našich přísných zásad nespadá.“

I když zločin spáchán nebyl, policie chtěla zjistit, kdo vyhrožoval. Nemohla vyloučit, že k útoku dojde později, proto dál hlídala kino Longacre. Twitter ale dál odmítal poskytnout údaje o účtu s tím, že to může udělat jen na základě soudního příkazu.

Teprve v úterý se firma podvolila - ve chvíli, kdy jí to nařídil soud. Policie však zatím nesdělila, jak vyšetřování dopadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám