Hlavní obsah

Matka ČSOB utrpěla ztrátu půl miliardy eur

Brusel

Belgická finanční skupina KBC, která vlastní ČSOB, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 539 miliónů eur (asi 13,6 miliardy Kč), zatímco loni měla čistý zisk 333 miliónů eur. Ztráta padá především na vrub odpisů nehmotného majetku, bez nich by KBC měla zisk 372 miliónů eur (asi 9,4 miliardy Kč).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

KBC má přes větší ztráty lepší výsledky, než se čekalo.

Článek

"Druhé čtvrtletí charakterizují dobré obchodní výsledky, znatelný pokrok u plánovaného prodeje majetku, výrazné snížení rizika a další posílení naší kapitálové a likvidní pozice," uvedl k výsledkům výkonný ředitel KBC Johan Thijs.

Výše odpisů, které stáhly celou skupinu do čisté ztráty, dosahuje 1,2 miliardy eur (asi 30,2 miliardy Kč). Jde převážně o odpisy majetku, který je určen k prodeji. Týká se to zbylých podílů v ruské bance Absolut a dále ve slovinské NLB, srbské KBC Banka, německé KBC Bank Deutschland a belgické Antwerp Diamond Bank.

Bez odpisů by banka měla zisk 372 miliónů eur, který představuje proti stejnému období loni pokles o téměř 30 procent. Analytici nicméně očekávali, že pokles bude ještě větší a zisk dosáhne jen asi 354 miliónů eur. Za lepším výsledkem je lepší výkonnost na domácím trhu, tedy v Belgii, a také dobré výsledky v zemích střední Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám