Hlavní obsah

Cameron přijal Putina, pak ho vzal na judo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ruský prezident Vladimir Putin poprvé po sedmi letech navštívil Velkou Británii. Formální záminkou byla probíhající olympiáda v hlavním městě království Londýně. Putin se ve čtvrtek nejprve setkal v Downing Street s premiérem Davidem Cameronem a pak spolu zamířili na judo.

Foto: Darren Staples , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) s britským premiérem Davidem Cameronem sledují judo na londýnské olympiádě.

Článek

Naposledy Putin navštívil ostrovy v roce 2005, když se zúčastnil summitu zemí G8 ve skotském Gleneagles. To byla ale jeho oficiální cesta, zatímco jeho čtvrteční návštěva Londýna byla neoficiální.

Rusko-britské vztahy poznamenaly spory kolem vraždy bývalého ruského špióna Alexandra Litviněnka v Londýně rok po zmíněném summitu. Británie marně Moskvu žádala o vydání podnikatele a poslance Andreje Lugovoje, kterého z vraždy podezřívá. Za rozkolem ale udělala čáru už loňská návštěva Camerona v Moskvě. [celá zpráva]

Ve čtvrtek britský premiér ve svém sídle s ruským prezidentem mluvil mimo jiné o Sýrii, v níž probíhá občanská válka. Británie chce odstoupení prezidenta Bašára Asada, chráněnce Moskvy. Ani čtvrteční jednání postoje Londýna a Moskvy ve věci nezměnilo. “Existují rozdíly,” připustil po setkání Cameron s tím, že si ale stejně jako Putin přeje konec konfliktu.

“Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v hledání přijatelného řešení,” doplnil podle BBC Putin.

Oba státníci po 45minutovém jednání zamířili na olympijské zápasy v judu. Putin sám je judistou, má černý pás.

Reklama

Výběr článků

Načítám