Hlavní obsah

Muž, jemuž měl Rath přihrát trafiku v Bruselu, bere podle ODS desetitisíce za nic

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Středočeská ODS je proti tomu, aby uvolněný starosta obce Cerhenice Marek Semerád (ČSSD) zastupoval kraj v Bruselu. Podle nich tam pobírá 90 tisíc korun měsíčně, přitom nikdo neví, jakou práci vlastně vykonává. Výhodný post mu podle nich přihrál ještě coby hejtman David Rath jako trafiku, kterou si chtěl "koupit" Semerádovu přízeň.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Semerád zastupuje kraj v Bruselu od roku 2008. „Nikdo neví, co pan Semerád v Bruselu dělá,“ řekl Tomáš Havlíček (ODS). Starat se tam má podle něj například o propagaci kraje. Semerád jednou měsíčně předkládá informace o dění v Bruselu, podle Havlíčka v nich ale není ani zmínka o jeho aktivitách.

Situace je podle ODS o to závažnější, že je Semerád za vykonávání této své funkce štědře zaplacen. Do současnosti si prý takto vydělal čtyři milióny korun a dalších 56 tisíc eur v cestovních náhradách. Měsíčně má podle Havlíčka inkasovat od kraje 90 tisíc korun.

Smlouvu hodlám dodržet, tvrdí Semerád

ODS proto požaduje, aby byla ukončena smlouva se Semerádem a proplácení faktur bylo zastaveno. Má být také prověřena práce, kterou Semerád skutečně vykonal, případně vráceny peníze, za které nic neodpracoval. Jak uvedla hejtmanka kraje Zuzana Moravčíková v České televizi, Semerád již sám souhlasil s rozvázáním smlouvy.

Semerád však následně ve vysílání uvedl, že s ním o ukončení smlouvy nikdo nejednal a nikdo mu nevytkl žádné pochybení. Smlouvu hodlá dodržet a to, může-li být jednostranně vypovězena, momentálně neřeší. Exhejtmana Ratha i nadále považuje za svého přítele.

Reklama

Výběr článků

Načítám