Hlavní obsah

Zuřící Lukašenko rozdával vyhazovy v armádě za výsadek plyšových medvídků

Minsk

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v úterý odvolal šéfa protivzdušné obrany a pohraniční stráže za to, že začátkem července nedokázali zabránit skandálu s "výsadkem" stovek plyšových medvídků. Informovala o tom agentura Reuters.

Letadlo reklamní agentury bombardovalo Bělorusko plyšovými medvídky

 
Článek

Letadlo, které si najala jedna reklamní agentura ze Švédska, do vzdušného prostoru Běloruska přeletělo z Litvy a poblíž obce Ivjanec shodilo asi 800 plyšáků. Každý medvídek měl u sebe běloruský nápis "Nás nelze umlčet" jako výraz protestu proti porušování svobody slova v Bělorusku.

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

Tisková služba prezidenta v úterý uvedla, že šéf běloruské protivzdušné obrany Zmicer Pachmelkin a velitel pohraniční stráže Ihar Račkouski byli propuštěni za to, "že řádně neplnili svoje povinnosti při zajišťování národní bezpečnosti Běloruska". Oficiální napomenutí dostali i další vysoce postavení bezpečnostní činitelé.

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

Úřady v Minsku původně popíraly, že medvídci v Bělorusku přistáli, minulý týden ale autoritářský prezident Lukašenko přiznal, že tomu tak skutečně bylo. Už tehdy bylo podle agentury Reuters jasné, že kvůli tomu budou padat hlavy. "Letadlo bylo objeveno včas, ale proč ho odpovědní činitelé včas nezachytili? ... No tak hoši, všichni jsme už velcí. Viníci se za toto budou muset zodpovídat," citoval Reuters Lukašenka.

Foto: Studio Total

Plyšoví parašutisté snášející se na Bělorusko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám