Hlavní obsah

Bém zdolal druhý nejvyšší vrchol světa, pákistánskou K2

Novinky, val, jas

Poslanec Pavel Bém, který je znám svou vášní pro horolezectví, zdolal další světový vrchol. V Pákistánu se vyšplhal na tamní nejvyšší horu K2, která je zároveň druhou nejvyšší na světě.

Článek

„Dnes o 11.15 místního času Peter Hámor a Pavel Bém dosáhli vrchol K2 (8 611 m) bez použití kyslíku,“ informoval ve středu na svém webu Peter Hámor, který se expedice zúčastnil spolu s Bémem.

Expedice vyrazila k vrcholu ze čtvrtého tábora ve výšce 7 755 metrů přesně o půlnoci tamního času. Chvíli se zdrželi na vrcholu a vrátili se do tábora. Nyní se chystají na sestup do základního tábora.

Pavel Bém, který má nyní pozastavené členství v ODS, je zkušeným horolezcem. Zdolal již velké množství vrcholů včetně nejvyššího Mount Everestu. Před několika lety dokončil i takzvanou Korunu planety, když se mu podařilo postupně zdolat nejvyšší hory všech kontinentů.

Horolezec Pavel Bém

Zvládl vylézt na Seven Summits, tedy sedm nejvyšších vrcholů sedmi kontinentů přezdívaných Koruna planety. Seznam má ve skutečnosti osm položek, neboť se tam přidává ještě nejvyšší vrchol Oceánie.

Afrika - Kilimandžáro (vrchol Kibo) - 5895 m       

Antarktida - Vinson Massif - 4892 m

Asie - Mount Everest - 8848 m

Austrálie - Mt. Kosciuszko - 2228 m                

Austrálie a Oceánie - Carstensz Pyramid - 4884 m

Evropa - Elbrus - 5642 m

Jižní Amerika - Aconcagua - 6962 m

Severní Amerika - Mount McKinley (Denali) 6194 m

K2

Hora K2, vysoká 8611metrů,  je považována za nejobtížnější vrchol světa. Ze všech 14 osmitisícovek se uskutečnilo nejvíce nezdařených pokusů ji zdolat. Desítky horolezců při cestě nalezly svou smrt.

K2 je nejvyšší horou Pákistánu a druhou nejvyšší na světě. Nachází se v pohoří Karákorám na pomezí pákistánské části Kašmíru a čínské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Před Pavlem Bémem se na vrchol K2 dostali z Čechů ještě Josef Rakoncaj (1983, 1986) a Libor Uher (2007).

Hora K2, vysoká 8611, se nachází na pomezí pákistánské části Kašmíru a čínské autonomní oblasti Sin-ťiang. Je považována za jednu z nejnebezpečnějších hor. Ze všech 14 osmitisícovek se na ní totiž uskutečnilo nejvíce nezdařených pokusů. Desítky horolezců při jejím zdolávání zahynuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám