Hlavní obsah

Britská královna si zahrála v klipu a byla velkým překvapením zahájení her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská královna Alžběta II. si na slavnostním zahájení olympijských her zahrála roli sebe sama. Její účast byla velkým překvapením, protože královna nikdy do paláce filmaře nepouštěla. Podle tvůrců klipu zvládla svůj herecký part po boku Daniela Craiga, který ztvárnil agenta 007, na první pokus.

Foto: ČTK/AP

Aby byl dojem dokonalý, objevila se královna Alžběta II. na stadiónu ve stejných šatech, v nichž účinkovala ve filmu.

Článek

V klipu, který byl součástí oficiálního zahájení olympijských her, vchází Craig do místností, v níž je královna, ta jej přivítá a v jeho doprovodu prochází chodbami Buckinghamského paláce a posléze nasedne do helikoptéry. Ta prolétá nad Londýnem.

Do té doby byl vše jen záznam, helikoptéra se ale náhle objevila přímo nad stadiónem, kde probíhalo slavnostní zahájení. Vyskočili z ní dva parašutisté a po chvíli přišla na stadión královna v doprovodu svého manžela.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Helikoptéra nad olympijským stadiónem. Vlevo dole vyskakuje parašutista.

Film trval čtyři a půl minuty a diváci na stadiónu jej, a samozřejmě i příchod královny odměnili velkým potleskem.

Podle listu The Daily Telegraph scénu filmový režisér a hlavní autor zahajovacího ceremoniálu Danny Boyle vymyslel loni v létě. Se souhlasem Buckinghamského paláce neměl problém, i když ten je znám tím, že filmaře vždy striktně odmítal. Dlouho trvalo, než královna našla volný termín, kdy současně mohl i představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Natáčelo se tak až letos 27. března.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Parašutista oblečený v šatech, jako měla na sobě královna, se snáší z helikoptéry.

Natáčení trvalo tři hodiny, podílelo se na něm 130 lidí a režíroval sám Boyle. Podle ředitele oddělení dramatických pořadů BBC Nicholase Browna, panovnice podala bezchybný výkon. "Zvládla to při prvním záběru ... Je to profesionálka," řekl Brown.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám