Hlavní obsah

Windows 8 bude katastrofa, prohlásil šéf herního giganta Valve

Novinky, mif

Operační systém Windows 8 se ještě nezačal prodávat a už sklidil ostrou kritiku. Spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Valve Software Gabe Newell, jehož firma ovládá podle neoficiálních informací 50 až 70 procent trhu, v rozhovoru pro server VentureBeat prohlásil, že osmičky budou katastrofa. Podle něj je budoucnost v Linuxu.

Foto: Microsoft

Článek

„Myslím, že Windows 8 bude katastrofa pro všechny lidi v PC branži,“ uvedl Newell s tím, že některé firmy přijdou o výdělky a jiné opustí trh úplně. Hovořil přitom o uzavřenosti operačního systému v porovnání se staršími verzemi, která výrobcům a vývojářům velmi sváže ruce.

„Jestli to tak skutečně dopadne, bude dobré mít alternativy pro zajištění budoucnosti,“ doplnil. Podle něj má velký potenciál operační systém Linux, se kterým Valve již nyní spolupracuje a chystá pro něj oficiálního herního klienta.

Operační systém Windows 8 se na pultech obchodů objeví 26. října. Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela. Původně se na internetu objevily spekulace, že osmičky budou nabízeny v osmi různých verzích.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Microsoft aktuálně nabízí Windows 8 zdarma pro širokou veřejnost v testovací verzi. Stahovat by ji mělo být možné až do odhalení finální varianty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám