Hlavní obsah

Lessy provokuje Kubiceho, zrušil zákaz náboru policejních manažerů

Právo, Josef Koukal, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy jsou opět v sobě. Lessy totiž před dvěma týdny zrušil stop stav na nábor policistů, na němž se na jaře s ministrem dohodl. Navíc se zrušení stop stavu má týkat jen policistů v nejvyšších platových třídách s příplatky za vedení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) a policejní prezident Petr Lessy

Článek

Takže zatímco v nižších platových třídách zákaz náboru trvá, v těch manažerských ho Lessy odvolal. Navíc žádá na platy pro příští rok o téměř půlmiliardy víc, než vnitro nabízí.

Podle vedení ministerstva vnitra jde o popření základní linie: méně bafuňářů a více policistů v ulicích. Lessy namítá, že personalistika je plně v jeho kompetenci a s Kubicem měl pouze gentlemanskou dohodu, která se stejně obcházela.

„Šlo o pokyn ministra,“ odmítl to náměstek ministra pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška. Opětovný rozjezd obsazování nejlépe placených policejních míst považuje za nešťastný krok.

Průměrný plat policisty
200731 415
200832 835
200933 369
201033 210
201131 311
201231 522 (odhad)
Zdroj: Policejní prezidium

„Jsem z toho překvapen. Je to špatný signál vůči lidem. Nenabíráme policisty do řadových tříd, a jestliže první, co uděláme, je schválení příplatků za vedení a nábor lidí do nejvyšších manažerských pozic, tak to je špatně,“ komentoval opatření policejního prezidenta ministrův náměstek.

Kubice proto Lessymu napsal dopis, v němž mu ukládá, aby tato místa nebyla obsazována do doby, než vláda schválí počty policistů a rozpočet na příští rok.

Kubice: Krok opačným směrem

V dokumentu podle informací Práva zdůrazňuje, že je připraven kdykoli podpořit přímý výkon služby, ale Lessyho postup vnímá jako krok opačným směrem.

Lessy zrušil stop stav na manažerské policejní pozice 11. července. Prý si není vědom, že by od té doby byl někdo do těchto nejvyšších pozic přijat.

Namítá také, že i po dobu moratoria byli do nejvyšších funkcí nabíráni noví lidé, ovšem s jeho písemným souhlasem v podobě výjimky. Právě nutnost tohoto souhlasu před dvěma týdny zrušil.

„Za celou dobu, co to bylo pozastaveno, bylo do takových funkcí včetně krajských ředitelů nebo ředitele ochranné služby, jímž se stal Vladislav Husák, obsazeno dvanáct lidí,“ řekl Právu Lessy.

„Policie nemůže stát a jsou některá klíčová místa, která musí být obsazována,“ podotkl dále policejní prezident.

Za neposlušnost vůči ministrovi svůj postup podle vlastních slov nepovažuje.

Samotný Kubice, který od Lessyho zastavení náboru požadoval, se ke zrušení vlastního opatření nevyjádřil.

Podle Hrušky nechce věc komentovat před středečním jednáním vlády, kam nese návrh na systematizaci policie. Ta upravuje budoucí počty policistů, jejich strukturu a rozpočet s platností od roku 2013.

Lessy, který ještě nedávno označoval snížení policejních stavů pod hranici 40 tisíc lidí za katastrofu, přistoupil na stav 38 996, který Kubice prosazoval.

Nad materiálem, který má ministr předložit kabinetu, přesto úplná shoda nepanuje.

Žádá dalších 440 miliónů

Lessy totiž žádá od resortu do rozpočtu na příští rok dalších 440 miliónů korun na platy policistů.

Tyto peníze mají pomoci pro příští rok zachovat platovou úroveň ve sboru stejnou jako v roce 2011, kdy průměrná mzda policisty činila 31 311 Kč hrubého.

Tehdy na platy policistů šlo víc než 15 miliard korun. Bez tohoto navýšení by podle Lessyho platy policistů opět klesly, a to v situaci, kdy si mezi s sebou musí kvůli snižujícím se počtům lidí rozdělit více práce.

Kubiceho náměstek Hruška Právu potvrdil, že ministr předloží kabinetu návrh včetně požadavku prezidia. I přesto, že právě kvůli snaze o navýšení rozpočtu byl nedávno oficiálně odvolán ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Sankcí za skoro půlmiliardové navýšení se prý nebojí. „Za tohoto ministra došlo k poklesu počtu míst a ten není zrovna malý,“ uvedl Hruška s poukazem na stavy policie, které jsou zhruba o dva tisíce lidí nižší než před Kubiceho nástupem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám