Hlavní obsah

Registr vozidel opět nefunguje, vinu si přehazuje ministerstvo s policií

– Praha • Aktualizováno

Centrální registr vozidel, který od jeho spuštění provázejí problémy, v pondělí znovu zcela zkolaboval. Nelze ho spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel, takzvaných VIN kódů. Vinu za současný stav si přehazuje ministerstvo dopravy s Policejním prezidiem. Zatím není jasné, kdy bude systém obnoven.

Rozhovor s mluvčí pražského magistrátu o kolapsu registru vozidelVideo: Novinky

 
Článek

Vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík řekl, že systém nelze spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel, takzvaných VIN kódů. Kvůli těmto chybám není možné vozidla přihlašovat.

V praxi se výpadky přísunu dat od policie projevují tak, že systém se zasekne a úkon, jako třeba vydání nové registrační značky nebo přepsání vozidla, není možné dokončit. Na úřadech v celé zemi se kvůli tomu v průběhu dne tvořily fronty, velkou část žadatelů museli úředníci na jednotlivých registračních pracovištích poslat domů s nepořízenou.

Ministerstvo viní policii, ta chybu odmítá

Zatím není jasné, na čí straně je vina. „V pondělí od cca 8:30 hodin zaznamenáváme v novém registru vozidel v rámci služeb PATRMV (Pátrání po motorových a přípojných vozidlech) a SIS (Schengenský informační systém) při dotazování výpadky na straně Policejního prezidia ČR. Tyto výpadky mají vliv na výkon agendy registru vozidel. Aplikace jako taková nezkolabovala a systém je funkční,“ sdělil ráno Novinkám mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Kolem poledne pak jeho kolega Martin Novák uvedl, že obě dvě aplikace ministerstva vnitra jsou sice plně funkční, problém je ale ve výpadku jejich napojení na registr vozidel.

Policejní prezidium odpovědnost za výpadek popřelo. "Na naší straně to určitě není, to popíráme. My pořád dodáváme standardní data, která jsme dodávali i do původních registrů. Nikdo, ani firma (ATS - Telcom), se nám neozval k tomu, že by byl nějaký problém na naší straně," řekla mluvčí Policejního prezidia Zuzana Součková.

Není jasné, kdy systém naskočí

Podle prezidia v pondělí spojení registru vozidel a policejních aplikací zhruba hodinu a půl nefungovalo obousměrně. To se ale podle mluvčí prezidia Pavly Kopecké podařilo v průběhu dopoledne odstranit a policisté nyní mohou v registru vozidel potřebné informace vyhledávat. Obráceně to ale podle ní stále nefunguje. "Úředníci z registru vozidel se do policejních informačních systémů nedostanou," dodala.

Ministerstvo dopravy kvůli chybě systému doporučilo auta neregistrovat. Úředníci by totiž mohli zaregistrovat vozidlo, které bylo ukradeno v zahraničí, a tady se je někdo snaží zlegalizovat a dostat do provozu.

Podle prvních informací měl systém obnovit provoz do pondělního poledne. To se ale nestalo. Podle Nováka pracují na odstranění závad technici ministerstva dopravy i vnitra. Neřekl ale, kdy by mohl být registr obnoven.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém spadl a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 miliónů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 miliónu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o případné sankce za nefunkčnost systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám