Hlavní obsah

První počítače a tablety s Windows 8 se začnou prodávat 26. října

Microsoft začne 26. října prodávat nové Windows 8. Ve stejný den se na trhu objeví první počítače a tablety s tímto operačním systémem. Novinka přijde na trh přesně tři roky po zahájení prodeje systému Windows 7.

Článek

Ve stanovený den Microsoft současně nabídne Windows 8 ke stažení pro majitele starších počítačů. Jako upgrade pro uživatele Windows XP, Vista nebo Windows 7 bude nový operační systém stát 40 dolarů (820 Kč). To je mnohem méně, než kolik stál upgrade předchozího operačního systému. Lidé, kteří si koupili nebo koupí počítač s instalovanými Windows 7 od 2. června, budou platit jen 15 dolarů (310 Kč), napsala agentura AP.

Šéf společnosti Steve Ballmer již dříve označil Windows 8 za nejvýznamnější nový produkt firmy od Windows 95 před 17 lety. "Bude to impozantní rok. Bude to rok nevídaných příležitostí," řekl Ballmer začátkem července na prezentaci v Torontu.

Microsoft se s novými Windows snaží dostat mimo jiné na pole počítačových tabletů, chystá se prodávat vlastní model s názvem Surface. K dispozici budou dvě verze, které se budou lišit především svým výkonem.

Microsoft Surface

Levnější s 12tisícovou cenovkou bude postavena na mikroprocesorech ARM, které používají i některé chytré telefony. Výkonnější varianta by pak měla stát 16 tisíc korun. Právě tento dražší model by měl podle současného šéfa Microsoftu Steva Ballmera konkurovat moderním laptopům, jako jsou například ultrabooky.

Microsoft také oznámil akvizici firmy Perceptive Pixel, která vyvíjí velké bezdotykové displeje. Hodnotu transakce nesdělila. Perceptive Pixel vznikla v roce 2006 a mezi své zákazníky řadí zejména zpravodajský televizní kanál CNN, který její produkty využil poprvé k pokrytí prezidentských voleb roku 2008.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám