Hlavní obsah

ČSSD přijde o dva senátory. Zeman ulovil i místopředsedkyni klubu Rippelovou

Právo, Jiří Ovčáček

Senát je pro ČSSD v poslední době horkou půdou. Má sice většinu 41 hlasů z 81, dva členové klubu ale dávají straně vale a míří do jiných politických vod. V říjnu budou kandidovat za zemanovce a SNK ED. Nejnovějším politickým úlovkem zemanovců je i místopředsedkyně senátorského klubu ČSSD Jiřina Rippelová. Vystoupí na úterní tiskové konferenci SPOZ po Zemanově boku, kdy lze očekávat oficiální oznámení kandidatury za zemanovce na Klatovsku a Domažlicku.

Článek

Rippelové letos na podzim končí mandát. Soc. dem. ji ale neumožnila post obhajovat, místo toho vysílá do voleb poslance Jana Látku, který uspěl na stranické nominační konferenci. Fakt, že hodlá zabojovat o Senát v dresu zemanovců, už Rippelová potvrdila v dopise, který zaslala vedení plzeňské krajské ČSSD. „Dostali jsme dopis, ve kterém vysvětluje své pohnutky a důvody,“ řekl včera Právu šéf organizace a plzeňský hejtman Milan Chovanec.

Rippelová podle něj uvedla, že zachovává názorovou kontinuitu, když přechází k levicové straně. Je si prý vědoma, že kandidatura za jinou partaj je spojena s odchodem z ČSSD.

S Rippelovou už hovořil předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. „Myslím, že zbytečně hodila za hlavu patnáct let práce v soc. dem.,“ řekl k jejímu rozhodnutí.

Krejča krajským lídrem SNK ED

Politickou komplikací pro ČSSD je i fakt, že Rippelové kolega Vladimír Dryml uspořádal v horní komoře úspěšnou petici za Zemanovu prezidentskou kandidaturu. Pod petici se podepsali například soc. dem. Jaroslav Sykáček a Jaroslav Palas, který je zároveň moravskoslezským hejtmanem. Palas navíc podpoří Zemana v rámci prezidentské kampaně. Oficiálním uchazečem soc. dem. o Hrad je přitom senátor a stranický místopředseda Jiří Dienstbier.

Aby toho nebylo málo, z ČSSD vystoupil loni na podzim senátor Miroslav Krejča. Nyní sice nehodlá vstupovat do jiné strany, ale jako bezpartijní už přijal pozici lídra kandidátky pro podzimní krajské volby v jižních Čechách za SNK-ED a Stranu soukromníků ČR. Včera to uvedl na dotaz Práva. „V souvislosti s krajskými volbami jsem přijal kandidaturu,“ řekl.

Zkrotlou Emmerovou vysílá ČSSD do Senátu

Po Zemanově boku před časem na tiskové konferenci vystoupila bývalá plzeňská hejtmanka a poslankyně soc. dem. Milada Emmerová, která si ale nakonec kandidaturu za zemanovce v krajských volbách rozmyslela a zůstala v ČSSD.

První místopředseda soc. dem. Michal Hašek ještě před konečným verdiktem poslankyně prohlásil, že si dokáže představit její kandidaturu do Senátu za ČSSD.

A Emmerová skutečně za soc. dem. v podzimních volbách zabojuje, ačkoli před tím, než začala koketovat se zemanovci, takovou nabídku odmítla. Právu to včera potvrdil Sobotka. „Bude kandidovat v obvodu Plzeň-sever a Rokycansko,“ uvedl lídr ČSSD.

Na Rokycansku je senátorem Luděk Sefzig (ODS), který je stejně jako Emmerová lékař. V podzimních volbách se utkají, Sefzig se totiž pokusí mandát obhájit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám