Hlavní obsah

Blažek nechce jmenovat Bradáčovou, ale vyhlásit výběrové řízení

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, Jiří Ovčáček

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechce jmenovat Lenku Bradáčovou novou šéfkou pražských vrchních žalobců, ale udělat na tento post výběrové řízení, které by vyhlašoval právě jen ministr. Tím tak nepřímo zbaví nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jedné z nejzákladnějších zákonných pravomocí, a to práva navrhovat ministrovi jméno nového vrchního žalobce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Podle samotného Zemana by bylo případné výběrové řízení nezákonné a jmenování jeho možného vítěze napadnutelné soudně.

„Pan ministr přišel s myšlenkou udělat výběrové řízení pro Prahu. Já jsem mu řekl, že s tím mám docela problém, protože už jsem podal návrh na jmenování, takže prostor pro to výběrové řízení moc nevidím. A hlavně je to v tuto chvíli mimo rámec zákona, pokud by to šlo do výběrového řízení a zároveň by to bylo napadnutelné a kdekdo by mohl zpochybnit to jmenování,“ řekl v pátek Právu Pavel Zeman.

Na otázku, kdo by výběrové řízení vyhlašoval, odpověděl, že ministr. V tom by prý problém neviděl, protože chtěl výběrová řízení zavést v rámci chystaného nového zákona o státním zastupitelství. Není ale třeba jasné, kdo by vybíral členy výběrové komise. Blažkův nápad se však Zemanovi nelíbí z jiného důvodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

„Za situace, kdy už je na někoho podaný návrh, tak si představte, že si ministr udělá výběrové řízení a co bude jeho výsledkem? Budu ho muset respektovat nebo nebudu? To není nikde v zákoně upravené a za dané situace i dosti bizarní, když tam je podaný návrh. Řekl jsem ministrovi, že to vnímám jako problém,“ neskrýval rozladění Zeman.

I kdyby prý vyhrála případné řízení nakonec právě Bradáčová, stejně by to podle Zemana mohli napadnout neúspěšní uchazeči.

Schůzka mezi Blažkem, Zemanem a Bradáčovou proběhla ve čtvrtek večer a skončila bez dohody. „Rozcházeli jsme se s tím, že pan ministr má ideu výběrového řízení a já mám ideu, že ne,“ podotkl Zeman s tím, že termín, kdy se definitivně rozhodne, neví.

Musel Pospíšil skončit, ptá se Gazdík

Na záměr ministra vypsat výběrové řízení zareagovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) s tím, že je to plně v jeho kompetenci. "Výběrové řízení ale musí proběhnout tak, aby jeho výsledky byly nezpochybnitelné," uvedla s tím, že bude chtít slyšet i názor Zemana.

Pochopení ministrův záměr nenašel u TOP 09. "Ministr tímto krokem potvrdil nejen moje podezření, že bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil byl odvolán právě kvůli tomu, aby nevyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce," citovala ČTK šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka. Strana již před časem "zdvořile vyzvala" ministra, aby Bradáčovou jmenoval. Podle Gazdíka navíc nemá ministrův postup oporu v zákoně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Rovněž místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier označil ministrův záměr za překročení pravomocí. "Vyzývám proto ministra Blažka, aby vyhověl návrhu na jmenování Lenky Bradáčové do funkce vrchní státní zástupkyně v Praze, pokud neuvede jasné důvody, které by zásadně zpochybňovaly odborné nebo osobnostní předpoklady Lenky Bradáčové pro výkon funkce,“ uvedl v pátek Dienstbier v tiskovém prohlášení.

Pokud Blažek nejmenuje Bradáčovou, podle stínového ministra potvrdí podezření, že byl do funkce vyslán premiérem Petrem Nečasem (ODS) s úkolem zabránit dokončení žádoucích změn ve státním zastupitelství a zajistit politický vliv na trestní kauzy týkající se některých politiků a na ně napojených podnikatelů.

Postup ministra nepřekvapil poslankyni KSČM Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. "Ministr od svého nástupu do funkce zjevně hledal záminku, proč neakceptovat návrh nejvyššího státního zástupce Zemana na jmenování Lenky Bradáčové do této funkce," míní poslankyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám