Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci ovládli hraniční přechody do Turecka a Iráku

Damašek/New York

V rukou syrských vzbouřenců jsou všechny hraniční přechody na východě země do Iráku a také jeden do Turecka. BBC to v pátek potvrdil irácký představitel. V jednu chvíli dokonce vzbouřenci ovládali dva přechody do Turecka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové oslavují na předměstí DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

Syrští rebelové podle libanonského zpravodaje BBC Jima Muira zřejmě využili faktu, že se Asadův režim soustřeďuje na obranu hlavního města Damašku a zaútočili na všechny hraniční přechody do Iráku.

Opozice uvedla, že hlavní přechod Abú Kamal na řece Eufrat byl dobyt po bojích s vládními silami, přičemž padlo dvacet syrských vojáků včetně velitele. Irák, který podporuje Asadův režim, pohrozil uzavřením hraničních přechodů do země. Abú Kamal také Bagdád uzavřel.

Vzbouřenci také obsadili dva přechody vedoucí do Turecka, kam před boji denně utíkají stovky Syřanů, a sice Džralablus a Báb Haua v provincii Idlíb. Druhý ale později opustili.

Boje v Damašku a Asad v televizi

Ve čtvrtek pokračovaly boje v hlavním městě Damašku. Do čtvrti Kábún byly vyslány další tanky a obrněné transportéry. Bombardováno a ostřelováno bylo také východní předměstí Damašku Zamalka, přičemž zahynulo mnoho lidí. Celkem mělo podle opozice ve čtvrtek zahynout v Sýrii na 250 osob.

Syrský prezident Bašár Asad se ve čtvrtek objevil na obrazovce, čímž vyvrátil spekulace, že byl zraněn. Jmenoval nového ministra obrany, jímž se stal dosavadní náčelník štábu generál Fahd Džásim Faradž. Jeho předchůdce byl jednou z obětí atentátu v budově národní bezpečnosti. Asad se zřejmě zdržuje mimo Damašek. Podle zdrojů Reuters řídí vládní operace z Latákíje, kde je letní rezidence jeho rodiny. [celá zpráva]

Syrskému režimu ale zatím stále nehrozí zahraniční intervence jako Libyi. Rusko a Čína vetovaly návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která počítala se stupňování tlaku.

Rada bezpečnosti jedná

Nyní rada projedná další dva návrhy, britský a alternativní pákistánský. Nová britská rezoluce, o níž by se mělo hlasovat v pátek, se týká pouze prodloužení pozorovatelské mise, jejíž mandát v sobotu ráno vyprší. Britský návrh počítá s prodloužením mandátu o 30 dní. Dál bude prodloužen jen s podmínkou, že Rada bezpečnosti potvrdí stažení těžkých zbraní syrské armády z měst a návrat vojáků do kasáren.

Alternativní text rezoluce předložil Pákistán. Ten počítá s prodloužení mandátu pozorovatelů o 45 dní s možností dalšího prodloužení obnovení.

Alternativní text rezoluce předložil Pákistán. Ten počítá s prodloužení mandátu pozorovatelů o 45 dní s možností dalšího prodloužení obnovení.

Rusko s britskou verzí návrhu nesouhlasí, protože obsahuje politické podmínky. Stálý ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin řekl, že Moskva spíš podpoří pákistánský text.

Reklama

Výběr článků

Načítám