Hlavní obsah

V Damašku se bojuje u sídla vlády, Asad je pryč

Damašek
Aktualizováno

V syrském hlavním městě ve čtvrtek pátým dnem pokračovaly tvrdé boje, do nichž armáda nasadila i vrtulníky. Podle agentury Reuters se bojuje i v okolí sídla vlády. Prezident Bašár Asad ve městě není, podle opozičních zdrojů se nachází v přímořské Lakatíji. Není ale jasné, jestli z města odjel po středečním atentátu proti špičkám bezpečnostního aparátu, anebo už dříve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje v Damašku pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

Středeční boje v zemi podle Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) přinesly více než 200 mrtvých, z toho jen v Damašku 38.

Do této statistiky nejsou podle syrské opozice zahrnuty oběti útoku na účastníky bezpečnostní schůzky v syrské metropoli, při němž zemřeli podle čtvrtečního potvrzení syrské státní televize tři vysoce postavení členové Asadova režimu. Jde o bývalého ministra obrany Dáúda Radžhu, jeho náměstka a současně Asadova švagra Ásifa Šaukata a viceprezidentova poradce Hasana Turkmaního.

Foto: Reuters

Syrští vojáci v ulicích Damašku

Rozporné informace přicházely o osobě ministra vnitra generála Muhammada Ibráhíma Šaara. Ten byl nejprve řazen mezi zraněné, později televize Al-Džazíra přinesla zprávu o jeho smrti. Státní televize ve čtvrtek uvedla, že Šaar stejně jako šéf národní bezpečnosti Hišám Ichtjár byli zraněni, ale jejich stav je stabilizovaný.

Asad mlčí

Prezident Asad od atentátu na bezpečnostní špičky svého režimu veřejně nevystoupil, ani nevydal prohlášení. Podle zdrojů Reuters řídí vládní operace z Latákíje, kde je letní rezidence jeho rodiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Damašek zažil jedny z nejtvrdších bojů

Syrské město Damašek zažilo v neděli a v noci na pondělí jedny z nejtěžších střetů mezi vládními jednotkami a vzbouřeneckou Svobodnou syrskou armádou. Podle...

Výběr článků

Načítám