Hlavní obsah

Teroristé v Bulharsku zabíjeli turisty z Izraele, Netanjahu slíbil tvrdou odvetu

Burgas
Aktualizováno

Nejméně sedm lidí zemřelo a 18 dalších bylo zraněno při středečním výbuchu autobusu s izraelskými turisty na letišti v bulharském Burgasu, uvedl server Haaretz. V úložném prostoru vozidla byla bomba. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ukázal prstem na Írán a pohrozil tvrdou odvetou. Po útoku posílilo bezpečnost i letiště v Praze-Ruzyni.

Foto: Reuters

Kouř nad letištěm v Burgasu

Článek

"Mohu pouze potvrdit, že na letišti v Burgasu došlo k výbuchu," řekla nejprve mluvčí ministerstva vnitra Vanja Vulkova. Později ale potvrdila, že se jednalo o teroristický útok.

Bulharský rozhlas informoval o třech hořících autobusech. Izraelský server Jerusalem Post uvedl, že v jednom z autobusů byla umístěna bomba a po explozi plameny zasáhly i ostatní autobusy. Starosta Burgasu Dimitar Nikolov na to potvrdil, že nálož byla v úložném prostoru autobusu.

Foto: ČTK/AP

Zničené autobusy

Izraelští turisté přistáli na letišti v 16:45 hodin, autobusy je měly dovézt do letoviska Sunny Beach. V autobuse s bombou bylo podle serveru Haaretz asi 40 osob. Mezi zraněnými jsou čtyři lidé v kritickém stavu.

Mezi oběťmi exploze jsou údajně i děti a těhotné ženy, napsala agentura DPA.

Svědek řekl televizi Channel 2 News, že bulharští záchranáři reagovali liknavě. Hasiči prý byli na místě až za čtvrt hodiny.

Letiště bylo uzavřeno

Letiště bylo uzavřeno. Lety byly přesměrovány do Varny.

Týká se to i letadla Holidays Czech Airlines z Ostravy, které mělo v Burgasu přistávat v 19:05 hodin. Jak potvrdila mluvčí aerolinek Hana Hejsková, české turisty do místa jejich dovolené odvezou autobusy.

Cestovní kancelář EXIM Tours ohlásila, že všech 600 turistů, které má v současnosti v Bulharsku, je v pořádku.

To samé platí v případě více než stovky klientů cestovních kanceláří Fischer a Nev-Dama.

Podle Haaretzu budou zpožděny i všechny lety z Izraele kvůli přísnějším bezpečnostním prohlídkám. Bezpečnost večer posílilo i letiště v Praze-Ruzyni, uvedla Česká televize.

Nečas: Jsem otřesen

Soustrast rodinám obětí vyjádřil i český premiér Petr Nečas. "Jsem hluboce otřesen zprávou o výbuchu (...). Ztráta každého lidského života je neštěstím a událost takového rozsahu, jako se dnes odehrál v Burgasu, je obrovskou tragédií," prohlásil předseda vlády.

Do Burgasu mezitím zamířil i bulharský prezident Rosen Plevneliev, aby dohlédl na práci záchranářů a vyšetřovatelů.

Burgas je druhým největším městem na pobřeží Černého moře a populární letní destinací pro izraelské turisty.

Obavy z Hizballáhu

Server Jerusalem Post informoval, že už v lednu byl v autobuse s izraelskými turisty směřujícími z Turecka do Bulharska nalezen podezřelý balíček. Izraelské úřady následně bulharské bezpečnostní síly požádaly o posílení bezpečnosti svých občanů v Bulharsku. Šéf bezpečnostního oddělení bulharského ministerstva dopravy Dan Šenar tehdy podle agentury Novinite skutečně požádal o posílení bezpečnosti.

Bulharské úřady pak podle agentury nedávno odhalily plán útoku na izraelské turisty ze strany radikálního islámského hnutí Hizballáh. Ten se chce pomstít za zabití svého vojenského velitele Imáda Mugníji před čtyřmi lety. Hizballáh vinil z akce izraelskou tajnou službu Mossad.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jsou náznaky, že za útokem stojí Írán. Slíbil tvrdou odvetu.

Útok se stal přesně 18 let od pumového útoku proti budově židovské komunity v Buenos Aires. Tehdy zemřelo 85 lidí a Izrael rovněž z útoku vinil Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám