Hlavní obsah

Colours of Ostrava vrcholí, pořadatelé už plánují další ročník

Novinky,
Ostrava

Festival Colours of Ostrava v neděli vrcholí vystoupením zpěvačky Janelle Monáe. Už nyní je ale jasné, že byl největší v historii. Návštěva podle sdělení pořadatelů činí 31 500 diváků. Ředitelka Zlata Holušová už nastínila plány na budoucí ročník a uvedla, co míní vylepšit. Přesun do areálu bývalých železáren považuje za šťastný i přes problémy, které přinesl.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

„V tomto rozsahu a s těmito hvězdami bychom nemohli udělat festival na předchozím místě,“ řekla Holušová. To by vstupné podle ní muselo být dvojnásobné.

Naznačila i limity růstu festivalu. „Maximum návštěvníků pro mě je 50 000 s dvěma velkými pódii. Pokud je jich více, tak už lidé z festivalu nic nemají, vidí interprety jen na obrazovkách.“

Nechtěla by také, aby festival ztratil svoji pestrost. „Můžeme třeba uvažovat o Nelly Furtado, ale já nechci, aby tady hrála kapela, kdy lidé přijdou jen na ni a po jejím vystoupení odejdou. Záměrem je pořádat velký moderní multižánrový festival, kde je něco o spojení vážné hudby a moderní, i velký popový headliner.“ Podle ní by náročnějším projektům měly patřit první dva dny, kdy se posluchači ještě více soustředí.

Foto: Aleš Honus, Právo

ZAZ

K tomu, koho pozve na další ročník, který se skuteční o týden později ve dnech 18. až 21. července, se ale nevyjádřila. Teprve to vyplyne z toho, která kapela má volno v daném termínu a jak zapadne do programu. Proto neřekla ani, zda se pokusí pozvat Björk, která letos nepřijela.

Jednání s Kraftwerk

Uvedla ale, že zvažuje využít areál železáren pro nějaký projekt uzpůsobený přímo pro místo konání, jaký udělali v Berlíně Enstürzende Neubauten. „Kraftewerk i Enstürzende Neubauten máme v hledáčku, už jsme s nimi v jednání, ale to trvá dlouho. Hudbu, jakou hrají Kraftwerk, mám ráda, ale jsou neuvěřitelně drazí,“ řekla Holušová..

Přiznala také problémy, které podle ní plynou především z toho, že akce se v areálu koná poprvé a ještě nevěděli, co všechno umožňuje a jaké přináší obtíže. Tou největší byl povrch areálu. „Nevěděli jsme, co s uválcovanou struskou udělá tolik návštěvníků,“ řekla Holušová a zmínila položení pryžových plátů, které měly ulehčit přesuny alespoň vozíčkářům.

Zmínila, že se vše pořadatelé snažili řešit za pochodu, ať už to bylo vyvážení mobilních toalet nebo posílení dopravy do stanového městečka v Landeku. To ovšem podle ní znamenalo nárůst nákladů: „Náklady na festival se nyní pohybují kolem 51 nebo 52 miliónů korun.“ Dalších dvacet miliónů stála příprava areálu, kde museli například odstřelit nebezpečné konstrukce a zlikvidovat haldy.

Rezervace

K nářkům diváků, kteří se nemohli dostat do scény v bývalém plynojemu, uvedla, že zvažuje zavedení rezervací, které by ale musely být zpoplatněné, aby měly cenu. Chápe, že diváci nechtějí čekat hodinu, protože jim mezitím uniká další program. Navíc se letos stalo, že zájemcům řekli, že se dovnitř dostanou, a nebylo tomu tak.

Uvedla, že také hodně uvažovali, které kapely dát do plynojemu a které ven, kde je větší ruch a lidé se mohou soustředit na jejich hudbu. U kvarteta Portico dala přednost plynojemu, ale u písničkáře Finka zkusila venkovní scénu, kde se v neděli ukáže, zda jeho komorní tvorba je na ni vhodná.

Dodala také, že ve městě není možné naplánovat stanové městečko pro všechny účastníky, protože mnozí jsou u kamarádů nebo v hotelích. Městečko využívá asi 6000 návštěvníků, což je ale také více, než se čekalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám