Hlavní obsah

Fotoaparáty v mobilech nabízí rok od roku chytřejší funkce

Novinky, zgl

Chytré mobilní telefony již pomalu vytlačily z trhu satelitní GPS navigace. Další na mušce jsou kompaktní fotoaparáty, protože i jim dokážou kvalitou snímků již vrcholné modely směle konkurovat. Navíc nabízí řadu šikovných funkcí a vychytávek.

Foto: HTC

HTC One X

Článek

Co se rozlišení týče, nabízí v dnešní době fotoaparáty chytrých telefonů stejný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší. Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Foto: Novinky

Ostřit je možné na chytrých telefonech můžete kdekoliv na ploše dotykového displeje

V některých funkcích mají ale smartphony navrch. Řeč je například o ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřící body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoliv na ploše dotykového displeje. Umožňuje to například testovaný model HTC One X, který je aktuálně vlajkovou lodí výrobce.

Foto: Novinky

Nastavení hloubky ostrosti

„Při focení se nebojte dotknout displeje tam, kam má fotoaparát ostřit. Fotíte-li partnera nebo děti s pláží v pozadí, ostřete na obličej, respektive na oči. Je-li kompozice složená z několika objektů v popředí i v pozadí, udělejte ji zajímavější tím, že zaostříte na pozadí. Popředí zůstane lehce rozmazané a fotografie dostane profesionální nádech,“ podělil se o své zkušenosti fotograf na volné noze Václav Mudra, který spolupracuje například s Českým olympijským svazem.

Foto: Novinky

Detekce úsměvu

Stejně jako kompakty už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv. Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Pomocí nich je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek. Zajímavý je u modelu HTC One X efekt nazývaný tečky. „Ta zvětší jednotlivé pixely fotografie a vytvoří zajímavý efekt tečkované fotografie,“ konstatoval Mudra.

Foto: Novinky

Volba obrazových filtrů

Celkem obstojně je možné vytvářet na smartphonech i panoramata. „V přednastavených režimech vyberte funkci panorama. Vyfoťte první snímek. Je potřeba mít na paměti, že první snímek je vždy krajní. Po prvním snímku stačí s telefonem HTC One posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající čtyři snímky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že výsledné panorama bude bez nepříjemného sklonu,“ uvedl Mudra.

Foto: Novinky

Pořizovat je možné i panoramatické snímky

Nastavení telefonu ukrývá možnosti i pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Foto: Novinky

Pokročilé možnosti nastavení

Možnost natáčet videa v dnešní době nabízí prakticky jakýkoliv kompakt. To samé se dá říct také o chytrých telefonech. Testovaný model HTC One X dokáže natáčet videa ve vysokém rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Jediné na co si je nutné dávat pozor, je kapacita paměti. „Mějte na paměti, že čím kvalitnější rozlišení, tím větší bude náročnost na úložný prostor,“ dodal Mudra.

Foto: Novinky

Nastavení kvality videa

Testovaný chytrý telefon HTC One X ve zkratce

HTC One X je postaveno na platformě nVidia Tegra 3, díky které patří k těm nejvýkonnějším smartphonům na světě. Základem výkonné čipové sady je čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz a dvanáctijádrová grafická jednotka nVidia.

Vlajková loď HTC navíc obsahuje také speciální jádro pro maximální efektivitu správy energie. Novinka ale není rozhodně pro každého. Některé uživatele nejspíše odradí větší rozměry telefonu, které jsou dány dotykovým panelem s úhlopříčkou 4,7 palce.

Na druhou stranu díky této velikosti má HTC One X jemné rozlišení displeje 1280x720 obrazových bodů. Vyšší rozlišení v současnosti nenabízí žádný jiný výrobce. Proti poškození je displej chráněn speciální vrstvou Corning Gorilla Glass. Integrovaný fotoaparát má rozlišení osm megapixelů a kromě automatického ostření nabídne i vestavěný blesk.

Foto: HTC

HTC One X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám