Hlavní obsah

Američtí sportovci nastoupí na olympiádu v čínském oblečení, politici zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké kongresmany rozzuřilo zjištění, že reprezentanti USA na olympijských hrách v Londýně sice nastoupí v uniformách vyvedených v národních barvách, tedy červené, bílé a modré, tyto oděvy však mají ještě jeden doplněk - štítek s nápisem Made in China.

Foto: Profimedia.cz

Oděvy pro reprezentanty USA na olympiádě v Londýně byly vyrobeny v Číně

Článek

"Jsem tak naštvaný. Myslím, že by se olympijský výbor měl stydět. Myslím, že by měly vzít všechny uniformy, dát je na jednu velkou hromadu a spálit je, a pak začít úplně od začátku," nechal se v emotivním vystoupení slyšet šéf demokratů v Senátu Harry Reid.

Přitakal mu i republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner a také vůdkyně demokratů v dolní komoře Nancy Pelosiová, podle níž by američtí olympionici měli nosit uniformy vyrobené ve Spojených státech.

Zakázka mohla povzbudit místní průmysl

Terčem kritiky se výroba kolekce v Číně stala zejména proto, že americký textilní průmysl čelí ekonomickým potížím a podobná prestižní zakázka by pro něj mohla znamenat jisté oživení. Navíc by podle amerických politiků přinesla řadě Američanů práci.

"V téhle zemi schází práce pro 600 000 dělníků a olympijský výbor zadává výrobu oblečení Číně? To není jen nehorázné, to je přímo hloupé. Jsme sami proti sobě," komentoval rozhodnutí olympijského vedení demokratický zástupce ve Sněmovně reprezentantů Steve Israel.

"Tenhle krok amerického olympijského výboru je symbolem katastrofální obchodní politiky, která nás stála miliony slušně placených pracovních míst, a musí se proto změnit," přidal se na jeho stranu i senátor Bernie Sanders.

Stát nám nic nedává, tak ať mlčí, brání se výbor

Americký olympijský výbor se kritice v prohlášení brání tím, že návrhy a výrobu uniforem zajistila americká firma Ralph Lauren.

Výbor také uvedl, že na rozdíl od ostatních na světě není financován státem, a proto je rád za podporu sponzorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám