Hlavní obsah

Poslanci vydali Parkanovou k trestnímu stíhání

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Členové dolní komory ve středu v hlasování zbavili imunity místopředsedkyni Sněmovny Vlastu Parkanovou. Tu policie viní z toho, že si jako někdejší ministryně obrany nevyžádala při koupi armádních letadel CASA znalecký posudek na cenu a vznikla tak škoda v řádu několika set miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlastu Parkanovou poslanci vydali trestnímu stíhání

Článek

Pro vydání hlasovalo 117 z přítomných 176 poslanců. Proti bylo 45 poslanců. Parkanová si vzápětí vzala slovo a rezignovala na post místopředsedkyně Sněmovny. Poslanci se s ní loučili dlouhým potleskem.

Rozhodnutí o vydání předcházela několikahodinová debata. Zkraje jednání se slova ujala samotná Parkanová. Ta zopakovala, že má k dispozici znalecké posudky, které říkají, že při nákupu letounů znalecký posudek na cenu nepotřebovala.

Pro vydání Parkanové hlasovali všichni opoziční poslanci a nezařazení s výjimkou Jaroslava Škárky a Michala Doktora, který se zdržel. Proti hlasovalo 30 poslanců TOP 09 a 14 členů ODS. 12 občanských demokratů se zdrželo, stejně tak Milan Šťovíček z Věcí veřejných.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci děkují Vlastě Parkanové za její práci.

Během jednání se rozběhla debata o poslanecké imunitě. Rozpoutal ji ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který uvedl, že navrhne její zrušení. Na to vystoupil šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž jeho výrok glosoval: „Když už imunita nepomůže ani nám, tak ji zrušme.“

Na více než pětihodinovém jednání se probírala také celá kauza, kvůli níž chce policie Parkanovou stíhat. Bývalou ministryni obrany nejvíce hájil její stranický kolega Miroslav Kalousek. Ten například opakovaně zpochybnil znalecký posudek firmy American Appraisal.

Naproti tomu členové opozice často připomínali kauzy pravicových ministrů, zejména kauzu Promopro, s níž je spojen současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Zástupci komunistů zase opakovaně zdůrazňovali, že se Sněmovna v tomto volebním období častěji věnuje problémům svých poslanců než problémům občanů.

Parkanová měla zneužít pravomoci veřejného činitele

O vydání Parkanové požádala policie zhruba před měsícem. Viní ji z toho, že si jako někdejší ministryně obrany nevyžádala při koupi armádních letadel CASA znalecký posudek na cenu a vznikla tak škoda 658 miliónů korun. Exministryně je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Od té doby se celkem třikrát sešel sněmovní mandátový a imunitní výbor, který na své poslední schůzi doporučil Parkanovou vydat. Na předchozích dvou jednáních se jeho členové seznamovali podrobnostmi ze spisu a vyslechli samotnou Parkanovou.

Kalousek se pak během intenzivní obrany Parkanové dopustil několika nevybíravých výroků na adresu policie. Týdeník Respekt naíc v minulých dnech informoval o údajném nátlaku ministra financí na vyšetřovatele případu Jiřího Mazánka. Opozice v úterý vyzvala premiéra Nečase, aby kvůli Kalouskovým výrokům ministra odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám