Hlavní obsah

Registr vozidel stále chybuje. Vydržte do pondělí, slibuje ministerstvo

Nový centrální registr vozidel stále nefunguje bez problémů. Automobily mají v databázi například špatně uvedené majitele a nesedí ani jejich technické parametry jako objem motoru či barva karoserie. Podle náměstka ministra dopravy Miroslava Drobného by měl registr začít bezchybně fungovat nejpozději do pondělí.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Centrální registr vozidel provázejí od jeho spuštění technické problémy.

Článek

Systém zkolaboval už v pondělí ráno brzy po svém spuštění. Provozovatel jej pak rozběhl alespoň v nouzovém režimu. Přesto si ale mnozí uživatelé i v úterý stěžovali na jeho nefunkčnost. „Funguje pouze odhlášení vozidel, přihlášení nových a převod nejde. Seděl jsem od 8:00 ráno v Olomouci cca do půl desáté a nešlo to. Paní na přepážce mi řekla, ať to zkusím zítra,“ napsal v úterý jeden z rozezlených uživatelů Novinkám. [celá zpráva]

Auto registrované na čtyřleté dítě

Podle úředníků se ale i ve středu objevují případy, kdy je například v databázi uvedena jako vlastník leasingová společnost, ačkoliv vůz je dávno splacený. "Jedna majitelka vozidla například zjistila, že má vozidlo registrované na svoji čtyřletou dceru," sdělila úřednice jednoho z pražských registračních pracovišť.

Kvůli takovýmto chybám se prý podaří odbavit jen malé procento žadatelů. Fungují například odhlášky vozidel, za den je ale podle oslovených úředníků možné vyhovět jen několika jednotlivcům. Desítky dalších žadatelů odchází s nepořízenou.

Vysoká míra chybovosti je překvapením i pro ministerstvo dopravy, zda ale za chyby může dodavatelská firma ATS-Telcom, úřad stále prověřuje. Ve středu se do krajských měst rozjeli technici, kteří se budou snažit systém řádně zprovoznit, postupně by se měli dostat i do menších měst. Ministerstvo dopravy o chybách v systému ví.

Viník se ještě hledá

"Zdaleka jsme samozřejmě nečekali, že bude chybovost tak obrovská, jaká je," uvedl Karel Peška, zastupující náměstka ministra Ivo Tomana. Za převedení dat z ministerstva vnitra na ministerstvo dopravy je podle něj odpovědná firma ATS-Telcom.

Chyba prý přesto nemusí být na straně dodavatelské společnosti. V minulosti totiž byla data uložena na centrálním registru a na jednotlivých serverech okresních ředitelství. Řada chyb se tak mohla vyskytovat už v předchozích registrech, vznikly například přepisováním původních písemných záznamů do elektronické podoby. V minulosti ale nebyly tyto chyby odhaleny právě proto, že systém souběžně fungoval na dvou úrovních - centrální a regionální, a objevily se až nyní, kdy se databáze sjednotila.

"Úřad bude případnou náhradu po ATS-Telcom požadovat, až se definitivně potvrdí, že je za komplikace vzniklé při startu centrálního registru odpovědná," uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva dopravy Jakub Žižka. To prý zatím potvrzené není a je prý i předčasné odhadnout, kdy úřad o případné odpovědnosti dodavatelské firmy rozhodne.

"Vyslali jsme do terénu všechny možné specialisty na danou problematiku, na ministerstvu dopravy sedí celý štáb lidí, jenž koordinuje jejich činnost. Sbíráme také poznatky z helpdesku, který je nyní samozřejmě přehlcený," uvedl při dnešní návštěvě Pardubic náměstek Drobný. Podle něj by měl registr bezchybně fungovat nejpozději do pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám