Hlavní obsah

Hackeři si brousí zuby na olympiádu

Novinky, mif

Podle bezpečnostních expertů se stalo již téměř pravidlem, že počítačoví piráti zneužívají významné celosvětové události, jako je královská svatba nebo zemětřesení v Japonsku. Nejnovější pastí na uživatele jsou letošní olympijské hry v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Letní olympijské hry v Londýně jsou za dveřmi. Kromě sportovců, organizátorů i fanoušků sportu se však na ně velmi těší i další skupina lidí – kyberzločinci. Téma olympiády je totiž tak silné, že se očekává zvýšený počet malware, které se budou týkat právě her. Kromě phishingu se ovšem mohou objevit i další formy hrozeb – od jednoduchých spamů po rafinované sledování,“ varoval šéf AVG VirusLab Pavel Krčma.

Podle něj by si uživatelé měli dát pozor především na internetové nabídky vstupenek za podezřele nízké ceny, na odkazy na exkluzivní videa a fotografie na sociálních sítích a e-maily týkající se olympijských her pocházející od neznámých odesílatelů.

Vhodné je také pravidelně aktualizovat svůj bezpečnostní software, jako je například antivirus či antispyware. Tyto programy by totiž měly většině nezvaných návštěvníků zamezit přístup do počítače.

Zablokovaný počítač

Antivirová společnost AVG také varovala před novou malwerovou hrozbou nazývanou Ransomware. Pomocí tohoto škodlivého kódu dokážou podvodníci zablokovat počítač a předstírají, že jsou zaměstnanci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). S odvoláním na nelegální software se pak snaží z lidí vylákat peníze.

„Ransomware předstírá, že je zprávou od policejních úřadů nebo jiných bezpečnostních složek a že nalezl v uživatelově počítači nelegální obsah. Dokud uživatel nezaplatí, není mu umožněn přístup do počítače,“ konstatoval Krčma.

Za odblokování PC požadují piráti poplatek ve výši 100 dolarů, tedy cirka dva tisíce korun. Zpráva je psána buď v anglickém či německém jazyce. Pozorný uživatel si nejspíše všimne, že se jedná o podvod, podle některých drobností - například toho, že PC údajně porušuje zákon, který ale neexistuje.

Král virů cílí na USB disky

Podle poslední statistiky antivirové společnosti Eset pojednávající o virech je aktuálně nejrozšířenější hrozbou směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky.

Druhou příčku ve statistikách obsadil virus Iframe. B, jenž přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. Třetí patřila škodlivému kódu ScrInject. B, který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry. Ten byl přitom ještě minulý měsíc nejrozšířenější hrozbou vůbec.

Již tradičně ve statistikách nechybí červ Conficker, který tentokráte obsadil čtvrtou příčku. Jeho aktuální verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Kvůli němu se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu.

V první desítce se umístily také hrozby JS/Agent, JS/Iframe, Sirefef, Dorkbot, Sality, TrojanDownloader. Iframe. NKE či Rammit. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,21 až 2,85 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám