Hlavní obsah

Šarmantní a svá Susan Sarandonová: Doufám, že Obamu znovu zvolí

Novinky, Kateřina Farná, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Americká herečka Susan Sarandonová na tiskové konferenci v Karlových Varech připomněla své filmové role silných žen. Okřikla fotografy, že jsou moc blízko, ale pak trpělivě odpovídala na dotaz za dotazem. Ukázala, že je trpělivou matkou i bojovnicí za nezávislý film. I demokratkou, která doufá ve znovuzvolení Baracka Obamy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Susan Sarandonová

Článek

Oplývá mladistvým vzhledem i zkušeným nadhledem a na karlovarský festival přijela uvést film Jeff, který žije s mámou. V sobotu v rámci slavnostního zakončení převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. V sobotu ve 23 hodin pak osobně uvede snímek v karlovarském Letním kině.

Když natáčíte film s mužskou filmovou hvězdou, říká se, že spolu určitě spíte, když se ženskou hvězdou, určitě spolu zápasíte. Nevím, proč se to tvrdí. Podle mě to není pravda, ženy mé generace se dost podporují

„Všechny své ceny mám v koupelně pro hosty v mém newyorském bytě. Mé děti jí říkají slavná koupelna. Bude vedle sošky Oscara, aby nebyla osamocena,“ prozradila na páteční tiskové konferenci, jak s festivalovým oceněním naloží.

Chápavá matka i aktivistka

První, co na Sarandonové zaujme, je její hluboký hlas. Ten zazněl hned v úvodu pobaveně, když očekávala otázku v češtině, měla proto na hlavě sluchátka pro překlad. Dotaz ale zazněl od španělského novináře v angličtině. „Já vám skvěle rozumím. Asi mluvím česky,“ rozesmála se. Po pár minutách dokonce řekla: „Děkuji“.

Na otázku, zda si myslí, že televize dávno převálcovala film, reagovala: „Jsou skvělé filmy, které se nikdy nedostanou do široké distribuce, následně do kin. Pro Hollywood je typické, že jej nezajímají nízkonákladové snímky. Asi tam ani netuší, že vznikl film Jeff, který žije doma. Opravdu se více zajímavých snímků vyrábí pro kabelové televize,“ zmínila přitom konkrétně stanici HBO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Susan Sarandonová s úsměvem zdraví fanoušky.

Potvrdila také, že ráda produkuje snímky: „Jako žena, která musí řídit rodinu, zvládám i produkování filmů. Pocházím z velké katolické rodiny. Proto umím žít v chaosu a rozumím mu. Proto miluji produkci filmů. Ale to není tak složité. Horší je to další - dostat film do distribuce."

Vyznala se rovněž, že hodně romantických záběrů je ve skutečnosti dost otravných. Vypadají sice fantasticky, ale jsou na nic. "Třeba líbání pod vodopádem. Máte vodu všude. Podobné je to s milováním na pláži," vyjmenovala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Susan Sarandonová se podepisuje fanouškům.

Sarandonová do Varů přivezla film Jeff, který žije s mámou. Na téma takzvaného systému mamahotel, kdy dospělí potomci zůstávají doma a využívají pohostinnosti rodičů, řekla: "Myslím si, že to, že děti zůstávají doma, je odraz ekonomické situace. Prostě nemají kde být. Má to své výhody, i nevýhody. Musíte s nimi přestat zacházet jako s dětmi. Vařit jim, uklízet, prát prádlo. Musíte to vzít jako výzvu. Já se od svých dětí učím třeba o novinkách z umění."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Susan Sarandonová se podepisuje fanouškům.

Temperamentní zrzka, která se intenzivně věnuje charitě a také se zapojuje do boje za podporu práv menšin, se při dotazech na současnou americkou politiku jen usmívala s tím, že jich dostává sice hodně, ale: „Vy opravdu chcete, abych byla bez práce... Politiku ráda nemám.  Myslím si ovšem, že nyní máme v USA velmi zvláštní dobu. Část lidí, především mladých, může být z Obamy zklamaná. Já jsem si celkem jistá, že zvolen bude.“

Sarandonová také prozradila, že ráda tančí, ale nesnáší taneční soutěže. Dokonce nemá ani televizi.

Charakterní herečka, která ráda tančí

Karlovy Vary jí připadají jako velmi vstřícné. „Jsem ráda, že jsem konečně dostala příležitost sem přijet. Nerada jezdím do Cannes, teď už mě určitě nikdy nepozvou. Když jste v Cannes, připadám si jako v zábavném parku, jako byste jeli na nějaké atrakci. Mám ale ráda festival v Benátkách.“

Sarandonová si také nemyslí, že by se nutně slavné herečky, které se na veřejnosti objímají, za zády nesnášely. „Když natáčíte film s mužskou filmovou hvězdou, říká se, že spolu určitě spíte, když se ženskou hvězdou, určitě spolu zápasíte. Nevím, proč se to tvrdí. Podle mě to není pravda, ženy mé generace se dost podporují,“ zdůraznila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Susan Sarandonová jde uvést Jeff, který žije s mámou.

Zavzpomínala na legendární film Thelma a Louise i na mladého Brada Pitta. Z filmů ji v polední době zaujala Melancholia od Larse von Triera. Považuje ji za odvážný film, který jí nadlouho utkvěl v hlavě. „Nepřišel mi depresivní, poprvé jsem se silně cítila členkou lidské rasy.“  Dodala také, že chystá nový film s Richardem Gerem, i snímek, v němž bude hrát knihovnici.

„Myslím si, že jsem charakterová herečka. Nerada hraju sama sebe. Sama sebe za zajímavou nepovažuji,“ uvedla s tím, že s filmy je to jako s životem. „Má být zajímavý a vtipný,“ pronesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám