Hlavní obsah

V hlavní soutěži je konečně komedie - a česká. I když se jmenuje Polski film.

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od začátku karlovarského festivalu se novináři na projekci soutěžního filmu smáli. Na pořad dne přišel český zástupce, Polski film režiséra Marka Najbrta.

Foto: Aerofilms

Polski film má premiéru na karlovarském festivalu. Hrají v něm bývalí spolužáci z JAMU Tomáš Matonoha, Pavel Liška, Josef Polášek a Marek Daniel.

Článek

S festivalem má dost společného - právě tady se totiž loni začal natáčet jednak na večeru, kde představil svou kolekci pánského oblečení americký herec John Malkovich, jednak na poněkud mystifikační tiskové konferenci, kde byl v roli režiséra představen Jan Budař. Vlastně to ale byla pravda: Budař ve filmu režiséra hraje.

A takhle je to v Polském filmu se vším. V příběhu čtveřice herců, Tomáše Matonohy, Pavla  Lišky, Josefa Poláška a Marka Daniela, kteří chtějí natočit svůj vlastní film (všichni hrají sami sebe), splývá realita s fabulací tak, že není vůbec snadné, dokonce snad ani možné ji odlišit. To ale není podstatné, a doporučovala bych se o to ani nesnažit.

Důležité je, že se scenáristům Marku Najbrtovi [celá zpráva], Benovi Tučkovi a Robertu Geislerovi podařilo napsat vtipný scénář, který dává nahlédnout nejen do zákulisí natáčení filmu, ale i do myslí a vztahů jednotlivých aktérů. To obojí tvůrci předkládají s nadhledem a sebeironií, jaká je ve filmech z filmařského prostředí vidět málokdy.

Kromě toho je jejich nekorektní, leckdy dost drsný humor zaměřen na spoustu dalších věcí, počínaje česko-polskými vztahy, přes bulvární média, církve, sociální a etnické skupiny až k samotnému pojmu humor.

Film drží vysokou laťku zhruba hodinu a půl, v závěrečných minutách mu dochází dech, takže ku konci dospěje poněkud klopotně. Nicméně trojice tvůrců, která má na kontě Mistry a Protektora, ani tentokrát očekávání nezklamala.

Reklama

Související články

Vary: Kam odložit děti, aby se nenudily

Festivalí návštěvníci a rodiče mohou využít služeb Dětského centra, které se nachází v parčíku za karlovarským hotelem Thermal. Svěřit do péče zde můžete už...

Výběr článků

Načítám