Hlavní obsah

Na osobních věcech Jásira Arafata byly zjištěny stopy polonia

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lausanne

Stopy radioaktivního polonia odhalili švýcarští experti na osobních věcech bývalého předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata. Ve středu to uvedla agentura Reuters. Poukázala, že vdova po Arafatovi žádá exhumaci jeho těla, neboť stejně jako množství Palestinců má podezření, že byl Arafat otráven.

Foto: Profimedia.cz

Jásir Arafat

Článek

Mluvčí Institutu radiofyziky v Lausanne Darcy Christen agentuře potvrdil, že na Arafatových věcech bylo zjištěno „překvapivě“ vysoké množství polonia-210. Zdůraznil ale, že symptomy popisované v Arafatově lékařské zprávě na otravu poloniem-210 neukazují, tudíž z nového zjištění nelze vyvodit žádný závěr.

Podle televize Al-Džazíra podrobili Švýcaři zkoumání Arafatovo oblečení, zubní kartáček a šátek.

„Mohu potvrdit, že jsme naměřili nevysvětlitelné, zvýšené množství polonia-210 na věcech pana Arafata, které obsahovaly stopy biologických tekutin,“ řekl stanici ředitel lausannského institutu Francois Bochud.

Arafat vedl od 60. let Organizaci pro osvobození Palestiny. V roce 1993 pak podepsal mírovou dohodu s Izraelem, která stanovovala palestinskou samosprávu na západním břehu a v pásmu Gazy. Zemřel v nemocnici ve Francii v roce 2004 po náhlém onemocnění. Lékaři nebyli schopni stanovit příčinu úmrtí.

Je pohřben v Ramalláhu na Západním břehu Jordánu. Arafatova žena Suha chce požádat o jeho exhumaci, aby tělo mohlo být podrobeno novým testům. „To se ale musí udělat docela rychle, protože polonium se rychle rozpadá,“ poznamenal Bochud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám