Hlavní obsah

Klatovskem se přehnala stoletá voda, lidi z kempu zachraňovali na lanech

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kocourov
Aktualizováno

Více než desítku domů v obcích na Klatovsku zatopila v noci na středu voda z místních potoků a řek. Nejhorší situace byla v noci v Kocourově a Mochtíně. Tam zkolabovala 75letá žena, záchranářům se ji už nepodařilo oživit. Hladiny potoků během hodiny stouply o více než metr. Z kempu Annín evakuovali 37 lidí, tahali je na lanech.

Klatovskem se přehnala stoletá vodaVideo: Prima FTV

 
Článek

Takovou spoušť tady místní starousedlíci nepamatují, hovoří o stoleté vodě. Lidé přišli o domácí zvířata, zničené mají zahrady a někteří z nich i auta. Z domů celou noc odklízeli bahno. Hasiči nasadili několik čerpadel.

Foto: Petr Eret, ČTK

Vydatné srážky nejvíce postihly Klatovsko. Na snímku ze 4. července je rozlitá řeka ve Švihově.

V noci zasedal i krizový štáb. Ze zatopených míst byly evakuovány desítky lidí. Kromě seniorky, která zemřela v Mochtíně, zkolaboval starší muž i v Třebycíně na Klatovsku. "Jednasedmdesátiletý muž se šel se psem podívat, jestli nemá zatopenou chalupu. Na místě zkolaboval a upadl do bezvědomí. Lékařům se ho podařilo oživit," popsala mluvčí krajských záchranářů Lenka Ptáčková.

Neprůjezdná je stále obec Běšiny, kde se rozvodnil potok a voda strhla dva mostky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kocourovem na Klatovsku se prohnala stoletá voda

Foto: Patrik Biskup, Právo

Žena v Kocourově uklízí následky bleskové záplavy

Zatopeni na ostrůvku

Hasiči zachraňovali také 37 lidí z kempu Annín v Dlouhé Vsi. Voda je uvěznila na ostrůvku. "Kvůli velkému proudu jsme je tahali na lanech," řekla Právu mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková. Takto zachránili 28 dospělých a devět dětí.

Noční potopa v KocourověVideo: Patrik Biskup, Právo

V kraji stále hrozí lokální záplavy, na Otavě v Sušici byl ráno vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. V noci řeka krátce dosáhla třetího stupně.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kocourovem na Klatovsku se prohnala stoletá voda

Obec Kocourov leží v údolí obklopená ze všech stran kopci, ze kterých se valily proudy vody a koryto potoka ji nestačilo pojmout.

„Pršelo tady od sedmi hodin večer. Kolem osmé jsme se šli podívat, jak to vypadá s vodou v potoce, jestli ji stíhá brát. To ještě byla v korytě. Pak ale začala stoupat před očima. Přítel stačil ze dvora odvézt dvě auta, a když se vrátil, měl vodu po pás,“ popsala dramatické okamžiky Zdeňka Mazancová, která bydlí v Kocourově v domě, podél kterého potok teče.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nejhorší situace byla v noci v Kocourově a Mochtíně.

Odplavali jim králíci, slepice, ale také dědova motorka. „To byl tak silný proud, že jsme se báli vyjít ven. Něco zachraňovat na zahradě nemělo žádný smysl. Snažili jsme se utěsnit dveře, aby se voda nedostala do baráku. Nebylo to ale nic platné,“ pokračovala pětadvacetiletá žena.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Kocourovem na Klatovsku se prohnala stoletá voda

Přímo v jejich domě také zkolaboval hasič, který obsluhoval ponorné čerpadlo ve sklepě. Ošetřit ho musela záchranka. „Když voda postupně opadla, viděli jsme tu zkázu. Dvůr je plný bahna a všechno je pryč. To bude práce na několik dní,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám