Hlavní obsah

Německá tajná služba na poslední chvíli skartovala složky o neonacistech

Novinky, rei
Berlín

Tajná služba v Německu zničila záznamy o členech neonacistického hnutí, a to v den, kdy měla dokumenty předat úřadům vyšetřujícím nejhorší zločiny pravicových extremistů v zemi od konce druhé světové války. Ve čtvrtek to podle agentury DPA potvrdilo německé ministerstvo vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Vraždící neonacisté Uwe Böhnhardt (vlevo) a Uwe Mundlos

Článek

„Celá ta záležitost je nepřípustná a musí se vyvodit důsledky,“ prohlásila sociálnědemokratická poslankyně Eva Höglová poté, co záležitost vešla ve známost. Konzervativec Clemens Binniger dodal, že „jsou teď možné všechny teorie“.

Případ se týká buňky z prostředí Národněsocialistického podzemí (NSU), odhalené loni po nevydařené bankovní loupeži. Dvojice pachatelů Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt po ní spáchali sebevraždu. Jejich spolupracovnici Beatu Zschäpeovou policie zatkla. Postupně vyšlo najevo, že skupina v průběhu let zavraždila devět přistěhovalců a jednoho policistu, a kromě toho stála za dvěma pumovými útoky a vyloupila 14 bank.

Kancléřka Angela Merkelová označila vraždy za „hanbu“ Německa a vláda po nich zostřila boj s extrémní pravicí.

Záznamy skončily ve skartovačce

Tajná služba, která neonacisty déle než deset let sledovala, měla záznamy o nich předat vyšetřovatelům 11. listopadu loňského roku. Jen pár hodin před tím dala ovšem dokumenty skartovat, potvrdilo ministerstvo vnitra agentuře DPA. Rovněž šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke před parlamentní komisí přiznal, že jeho úřad se dopustil selhání.

Tajné služby nasazovaly své osoby, aby pronikly do prostředí pravicových extremistů. Zničení dokumentů ale zvyšuje podezření, že někteří neonacisté byli placenými agenty. To by z tajných služeb činilo aktivní podporovatele neonacistického hnutí a znamenalo by to, že služby porušovaly zákon.

Parlamentní komise ve čtvrtek vyzvala ministra vnitra Hanse-Petera Friedricha, aby dal věc důkladně vyšetřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Německým neonacistům pomáhala tajná služba

Policejní dohled nad neonacisty, kteří v Německu v průběhu let spáchali deset vražd na imigrantech a policistce, sabotovala tajná služba. Pro list Berliner...

Výběr článků

Načítám