Hlavní obsah

Trapas jako hrom: Ochranka francouzského prezidenta si na cestu zapomněla vzít zbraně

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská tajná služba odpovědná za bezpečnost prezidenta Françoise Hollanda se ztrapnila. Prezidentovi ochránci si před nedávnou Hollandovou cestou na klimatický summit v Brazílii zapomněli zabalit svoje zbraně. Zjistili to až po příletu do Ria de Janeira, informoval ve středu satirický týdeník Le Canard Enchaîné.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

„Prohledávali prezidentský airbus jemným zubním kartáčkem, ale marně,“ poznamenal ironicky francouzský týdeník s tím, že elitní jednotka GSPR s sebou vozí zabezpečenou bednu se zbraněmi, která tentokrát zůstala v prezidentském sídle v Paříži.

„Chránili prezidenta holýma rukama,“ pokračoval v ironickém tónu Le Canard Enchaîné, přičemž citoval poznámku nejmenovaného policisty, že něco takového se stalo vůbec poprvé.

Francouzský týdeník si nedělal legraci. „Zbraně skutečně zůstaly v Elysejském paláci. Je pravda, že se na ně zapomnělo, a je pravda, že to bylo považováno za závažné pochybení zodpovědného důstojníka. Velitel jeho jednotky ho tudíž po návratu pozice zbavil,“ potvrdila mluvčí vlády Najat Vallaudová-Belkacemová. Popřela ale, že by prezidenta v Riu chránili neozbrojení strážci.

Reklama

Výběr článků

Načítám