Hlavní obsah

Egyptský prezident vyzval zemi k jednotě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Nový egyptský prezident Muhammad Mursí, kterého do voleb vyslalo Muslimské bratrstvo, vyzval k národní jednotě. Dodal, že bude prezidentem všech Egypťanů. Zemí nyní zmítá politická krize a panují obavy z nárůstu moci radikálních muslimů i armády.

Foto: ČTK/AP

Egyptský prezident Mursí při projevu

Článek

„Vyzývám vás, velký lid Egypta, abyste posílili naši národní jednotu. Není tu místo na konfrontační jazyk,“ řekl Mursí v televizním projevu a dodal: „Dnes jsem prezident všech Egypťanů, kdekoli jen mohou být.“

Mursí dal najevo, že bude i prezidentem křesťanů a sekularistů, kteří se bojí islamizace země pod jeho vedením. Kvůli tomu hovořil s bývalým předsedou Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nositelem Nobelovy ceny za mír Mohamadem Baradajem. Rozhovor měl uspokojit sekularisty.

Před nástupem do funkce se vzdal i všech svých pozic v Muslimském bratrstvu a opustil i jeho politickou složku, Stranu svobody a spravedlnosti.

V projevu Mursí nejprve uctil památku těch, kteří padli loni při protestech proti bývalému prezidentovi Husnímu Mubarakovi. Pravil, že „bez krve mučedníků" by nemohl být zvolen. Za Mubaraka se nesměli členové bratrstva uplatňovat v politice.

Mursí, který bude uveden do funkce 30. června, vyzdvihl taktéž význam ozbrojených sil v zemi. Nyní se soustředí na sestavení civilní vlády.

Foto: ČTK/AP

Muhhamd Mursí při projevu k davům

Revoluce nekončí

„Revoluce pokračuje a bude trvat, dokud nebude dosaženo všech jejích cílů. Společně dokončíme tento pochod. Lidé už dost dlouho dávali najevo trpělivost," uvedl. Jeho projev byl dvojznačný, naznačil, že chce dosáhnout předání moci do civilních rukou, ale přímo nevystoupil proti armádě, která ve skutečnosti má moc a upevnila si ji. [celá zpráva]

Těsně před druhým kolem prezidentských voleb označil Ústavní soud demokraticky zvolený parlament za nezákonný a o volebním víkendu ho před týdnem armáda rozpustila. Současně si přisvojila moc do té doby, než bude zvolen parlament nový. [celá zpráva]

Egypt zažil další mohutné protesty a panovaly obavy, že po oznámení vítězství Mursího se ještě prohloubí. [celá zpráva]

V neděli šli Mursího příznivci z Muslimského bratrstva slavit úspěch na náměstí Tahrír, kde vyzývali ke svržení vojenské vlády. Mnozí tam zůstali celou noc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám