Hlavní obsah

Náš stroj se mohl octnout nad Sýrií, ale sestřelit ho neměli, zuří turecký prezident

– Damašek/Ankara

Turecký prezident Abdullah Gül v sobotu v reakci na sestřelení turecké stíhačky syrskými silami připustil, že letoun mohl ve velké rychlosti krátce narušit syrský vzdušný prostor. Krok syrských sil vůči tureckému stroji ale podle něj není možné ignorovat a Ankara po incidentu podnikne vše, co je nutné učinit. Povahu zamýšlených opatření ale Gül neupřesnil.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident připustil, že stíhačka se mohla krátce ocitnout v syrském vzdušném prostoru, její sestřelení ale považuje za akt nepřátelství. Ilustrační foto

Článek

Incident prohloubil napětí mezi Tureckem a Sýrií, někdejšími spojenci, jejichž vztahy pošramotilo krvavé potírání opozice v Sýrii, které Ankara kritizuje. Turecká média uvedla, že premiér Recep Tayyip Erdogan ještě dnes svolá kvůli incidentu mimořádnou schůzi bezpečnostních činitelů. Premiérův úřad rovněž oznámil, že Turecko nezbytné kroky podnikne až poté, co bude incident plně objasněn. Z obou stran ale přicházejí signály, že vojenskou konfrontaci si nepřeje žádná z nich.

Nebylo to nepřátelství, tvrdí Sýrie

Mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí dnes řekl, že sestřelení nebylo nepřátelským aktem vůči Turecku. Sýrie prý uplatnila právo zasáhnout proti "neznámému" letounu ve svém vzdušném prostoru.

Syrská strana ale prý nevěděla, že jde o turecký letoun. Makdisí v televizním rozhovoru také řekl, že Sýrie "nechová vůči Turecku žádné nepřátelství. Pomáhá také hledat pohřešované piloty i trosky letounu, řekl Makdisí.

Turecká armáda oznámila, že kontakt se stíhačkou typu F-4 Phantom ztratila v pátek ráno nad pobřežím jižního Turecka nedaleko Sýrie. Náměstek tureckého premiéra ale podle státní televize TRT uvedl, že sestřeleným strojem nebyla stíhačka, ale průzkumný letoun. Damašek sestřelení potvrdil v noci na dnešek.

Přímý zásah

Syrská média uvedla, že protiletadlová obrana zjistila v syrském prostoru nad výsostnými vodami země neidentifikovaný objekt, kterým se pak ukázal být turecký stroj, a sestřelila jej přímým zásahem. Stroj se podle Ankary zřítil do Středozemního moře asi 13 kilometrů od syrského města Latákíja.

"Když uvažujete o rychlosti těchto stíhaček, jakou letí nad mořem, je běžné, že na krátký okamžik překračují hranice," řekl turecký prezident.

Sýrie tvrdí, že letoun se pohyboval nízko a hluboko v prostoru nad syrskými vodami. Podle tureckého prezidenta budou nyní vyšetřovatelé zjišťovat, zda nebyl ve skutečnosti sestřelen ještě v tureckém vzdušném prostoru. Osud obou tureckých pilotů zůstává neznámý.

Syrský režim se i za použití armády snaží potlačit vzpouru, která vypukla loni a která podle některých pozorovatelů již přerostla v občanskou válku, před kterou již tisíce lidí utekly do sousedního Turecka. Incident kolem sestřelené stíhačky je podle Reuters ukázkou vyspělého syrského systému vzdušné obrany. Ten je jedním z důvodů, proč Západ v souvislosti s pokračujícím krveprolitím v Sýrii pochybuje o možnosti vojenské intervence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám