Hlavní obsah

Pojišťovny přestanou připlácet na malá balení paralenu, ibalginu a dalších léků

– Praha
Novinky, val

Nemocní budou muset v některých případech sáhnout od 1. července opět hlouběji do kapsy. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění totiž ruší k poslednímu červnovému dni povinnost pojišťoven hradit plně nebo zčásti některé z tzv. malých balení léků, které je možné vydávat bez lékařského předpisu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novinka se týká desítek druhů léků. V různých modifikacích podle gramáže lze hovořit zhruba o čtyřech stovkách položek. Mezi nimi jsou například hojně užívaný paralen, ibalgin, brufen, bromhexin, calcium či canesten.

Jak ale upozorňují lékárníci, změna se týká především menších balení léků, které již lékaři pacientům běžně nepředepisují. Naopak na větší balení léků mají pojišťovny nadále přispívat. To se týká například léků jako claritin, jehož balení po 10 a 30 tabletách budou muset lidé hradit ze svého, naopak balení s 60 tabletami uhradí nadále pojišťovna.

Až do 1. června přitom mohly jednotlivé pojišťovny podávat žádosti o udělení výjimky na jednotlivé léky. "K uvedenému termínu obdržel SÚKL žádost od Všeobecné zdravotní pojišťovny i Svazu zdravotních pojišťoven, který sdružuje sedm zdravotních pojišťoven," informoval Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Výjimku přesto získalo jen 21 léků. K nim patří například brufen sirup, ibalgin baby, kreon nebo pangrol.

Reklama

Výběr článků

Načítám