Hlavní obsah

CIA v Turecku pomáhá s distribucí zbraní syrským vzbouřencům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Pracovníci americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Turecku tajně pomáhají s distribucí zbraní syrské opozici. Podílejí se na rozhodování o tom, které skupiny v Sýrii zbraně pořizované Tureckem, Saúdskou Arábií a Katarem dostanou. Snaží se tak zabránit tomu, aby se samopaly, granáty či třeba protitankové zbraně ocitnuly v rukou Al-Káidy či dalších teroristických skupin. Informoval o tom ve čtvrtek deník The New York Times.

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci v syrském Homsu

Článek

Administrativa prezidenta Baracka Obamy v minulosti uvedla, že sama zbraně rebelům v Sýrii poskytovat nebude, že tak ale učiní sousední země. Tajná operace v Turecku je podle deníku The New York Times zatím nejvíce známým případem omezené americké podpory vojenské kampani proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který již více než rok krvavě potlačuje protivládní povstání.

Jde také o součást americké snahy zvýšit tlak na syrský režim v situaci, kdy přísnější mezinárodní postup vůči němu blokuje Moskva. Spojené státy se svými spojenci se proto spoléhají na diplomacii a pomoc při vyzbrojování rebelů.

Američané přitom doufají, že pokud se budou podílet na distribuci zbraní, získají více informací o syrské opozici a zároveň s ní navážou vztahy. "Pracovníci CIA tam jsou, aby získali nové zdroje a nové lidi," řekl americkému deníku nejmenovaný člen jedné arabské zpravodajské služby.

K dispozici i satelitní snímky

Spojené státy zvažují, že by rebelům v Sýrii pomáhaly i jinak. Mohly by jim například poskytovat satelitní fotografie a další zpravodajské informace o postavení a pohybech syrské armády. Americká vláda by také mohla opozici nabídnout pomoc s vytvořením její vlastní zpravodajské služby. Zatím o tom ale nerozhodla, stejně jako o ještě agresivnějších krocích, jako by bylo například vyslání pracovníků CIA přímo do Sýrie.

The New York Times podotkly, že boje v Sýrii pravděpodobně v nadcházejících měsících zesílí, protože do země proudí účinné nové zbraně. Dostává je jak opozice, tak vláda od Ruska.

Samotné Spojené státy až dosud v souvislosti se Sýrií hovořily především o humanitární pomoci. Pentagon ale zároveň již delší dobu zkoumá, jaké jsou vojenské možnosti zásahu v konfliktu. Zvažuje se například vytvoření bezletové zóny podobně jako v Libyi či vzdušné sledování syrské armády. Američané také plánují, jak by zajistili chemické a biologické zbraně v Sýrii, pokud by tam naplno vypuknula občanská válka. Washington nicméně zdůrazňuje, že v současnosti o aktivních vojenských krocích neuvažuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám