Hlavní obsah

Írán stál za atentáty na izraelské diplomaty, stal se nepředvídatelným

Novinky,

Mezinárodní vyšetřování únorových pumových atentátů na vozidla izraelských diplomatů v Tbilisi, Dillí a Bangkoku, poskytlo podle listu Guardian jasné důkazy, že za útoky stál Teherán. Atentáty a pokusy o ně, při nichž byla těžce zraněna manželka izraelského vojenského atašé v Indii, ukazují, že Írán dobře zvládá schopnost asymetrické odvety. Přestává však být vypočitatelný.

Foto: yfrog.com

Hořící izraelské diplomatické auto v Dillí

Článek

Policií zajištěné důkazy, výpovědi svědků i soudní dokumenty, které viděl Guardian stejně jako rozhovory s představiteli místních a mezinárodních bezpečnostních služeb ukázaly, že trojitý pumový atentát z 13. a 14. dubna byl podniknut dobře organizovanou síti asi tuctu Íránců. Připravoval se nejméně deset měsíců.

Bylo identifikováno deset Íránců, kteří jsou s útoky spojeni. Odhaleny byly také převody peněz z Íránu pro klíčové postavy útoků a použití íránských telefonních spojení.

Na místa atentátů první Íránci dorazili v dubnu 2011. Nejméně pět jich cestovalo do Thajska a Indie, kde zkoumali místa útoků. Zajištěné důkazy ukazovaly všechny cesty klíčových jedinců během loňského léta i to, kde si najali byty, jak získávali místní pomocníky, jak si zařizovali dopravu a jak byla organizována finanční podpora a jak sledovali vybrané cíle.

„Otázkou už není, zda Írán útok zajišťoval nebo organizoval, ale kdo konkrétně to v Íránu dělal,“ řekl jeden z představitelů západních zpravodajských služeb.

Nevypočitatelný Teherán

Útoky podle jednoho představitele evropských zpravodajských služeb současně ukázaly na nepředvídatelnost Teheránu: „Dosud bylo možné odhadnout, proč dělají to, co dělají. Nyní se stali velmi nepředvídatelnými. Je obtížné za tím (tedy za únorovými útoky) najít logiku kromě té, že chtěli ukázat, že jsou schopni dělat potíže, nebo toužili po nějakém druhu pomsty.“

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Thajští vyšetřovatelé na místě exploze

Teherán popřel svou účast. Uvedl, že mu byl připsán útok v Dillí neprávem, že jde o činnost nepřátel země s cílem Írán pošpinit.

V Indii místní bezpečnostní služby potvrdily, že za útokem stála íránská bezpečností služba. Indie to dosud oficiálně nezveřejnila a její představitelé se usilovně snažili zamezit podobným vyjádřením, protože země odebírá íránskou ropu. Bombu s magnetickými páskami na auto v Indii připevnil Íránec. [celá zpráva]

Indie přes snahu udržet dobré vztahy s Teheránem požádala o pomoc interpol.

Foto: Kerek Wongsa , Reuters

Thajský policista zkoumá taxi poškozené výbuchem.

Ani Gruzie, kde byl útok zavčas odhalen, ani Thajsko, kde nebyl podniknut, protože nálož vybuchla už v domě atentátníků, nepřišly s oficiálním obviněním Teheránu. V Thajsku přitom stálo za nezdařeným útokem pět Íránců. [celá zpráva] Propojení útoků svědčí o tom, že ve všech případech byly na bombách stejné magnetické pásky, které je měly držet na vozidlech.

Zatím nejméně známo je o útoku v Tbilisi. Nicméně tam bylo použito stejné telefonní číslo mobilu jako v Indii.

Spekuluje se i o tom, že za útokem v ázerbájdžánském Baku na izraelské a americké představitele, který podnikly kriminální živly, stál rovněž Írán.

Reklama

Výběr článků

Načítám