Hlavní obsah

Čínská kosmická loď se spojila s orbitální stanicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínská loď Šen-čou 9 se v pondělí na oběžné dráze spojila s experimentálním vesmírným modulem Tchien-kung 1. Oznámila to agentura Reuters. Po několika hodinách příprav dva kosmonauti do modulu vstoupili, oznámila agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosmická loď se spojila s experimentálním modulem Tchien-kung 1Video: Reuters

 
Článek

Loď, která startovala v sobotu, se k modulu připojila v 08:00 SELČ. Přípravy na vstup do modulu trvaly další tři hodiny.

Je to  poprvé, co přechod mezi kosmickou lodí a orbitální stanicí provádějí čínští kosmonauti. Oba objekty by měly zůstat spojené deset dní. Během nich bude posádka provádět lékařské testy a další pokusy; například bude zkoumat vliv stavu beztíže na biorytmy a pracovní výkon lidí.  V modulu ale budou pobývat vždy jen dva astronauti a třetí zůstane ve vesmírném plavidlu.

Modul Tchien-kung na orbitě ve výši cca 350 km nad Zemí je pouze experimentální, proto nemůže být obýván trvale. Se stálou orbitální stanicí Čína počítá až od roku 2020.

V posádce lodi Šen-čou je také první čínská  kosmonautka Liou Jang. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám