Hlavní obsah

Agresivní muž útočí na ostravské pejskaře a napadá jejich psy

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Už dva útoky na své psy během jednoho týdne zažila šestatřicetiletá Zdeňka Koldová z Ostravy-Hrabůvky při procházkách Bělským lesem. Bohužel nedělní útok zatím neznámého agresivního muže skončil pro jejího asistenčního křížence labradorského retrívra špatně. Útočník jej zkopal tak, že pes má problémy s nohama a je v péči veterináře.

Foto: Archiv Zdeňka Koldová

Na snímku je invalidní důchodkyně Zdeňka Koldová se svým asistenčním psem Ronem (vpravo), kterého zkopal neznámý útočník.

Článek

„Už na mé psy zaútočil dvakrát, ten první útok v neděli 10. června byl ale veliký. Bezdůvodně se vrhl na mého asistenčního pejska a kopal do něj hlava nehlava. Pes pištěl a nebránil se, nechápal, co se děje. Byla jsem v šoku, snažila jsem se muže odehnat, křičela jsem o pomoc, muž byl velmi vulgární a vypadalo to, že si na pejskovi vybíjí vztek. Nakonec utekl,“ vzpomínala na napadení invalidní důchodkyně Zdeňka Koldová. Dodala, že následně s pejskem podstoupila veterinární vyšetření a další je ještě čekají.

„Má špatné nožky, dostal léky proti bolesti, uvidíme, co bude dál. Nejhorší je to, že jsem na něm závislá. Mám cukrovku a Roneček umí předpovědět hypoglykemický záchvat. Je se mnou 24 hodin denně, bez něj nemůžu vycházet ven,“ smutně líčila žena, kterou její asistenční pes se zkouškami stál minimálně 70 tisíc korun. „Obrátila jsem se na městskou policii, která mi včera odepsala, jestli jsem ochotna se osobně sejít se strážníkem okrskářem, aby se probraly podrobnosti útoků. Připravím si i veterinární zprávu,“ dodala.

Podobný šok s lepším koncem zažila v Hrabůvce na konci dubna také čtyřiadvacetiletá Gabriela Martínková na procházce se svými třemi west teriéry. Když se vracela se psy z výletu, tak na Plzeňské ulici k ní najednou rázným krokem přišel neznámý muž a zkopal všechny její tři psy.

Foto: Archiv Zdeňka Koldová

Napadený asistenční pes Ron při své práci a při odpočinku.

„Naštěstí se jim po fyzické stránce nic nestalo, problém ale je u dvou mých fenek, které od té doby hystericky štěkají po mužích. Kontaktovala jsem následně městskou policii i městský úřad, kde jsem napadení oznámila a požádala jsem o navýšení strážníků v této lokalitě. Tento muž se zde pohybuje totiž znovu a opět napadá psy a dokonce už i samotné pejskaře," uvedla žena.

Domlouvají si společné vycházky

"Po dubnovém incidentu se muž na chvíli stáhl, ale zhruba po měsíci se zase vrátil. Minulý týden v pátek uhodil i do hlavy sousedku,“ doplnila s tím, že pejskaři, především ženy, se bojí venčit své psy samostatně a domlouvají si vycházky například přes Facebook společně.

Agresivní útočník má podle svědkyň tetování na krku, nosí buď černé oblečení, nebo maskáčové kalhoty, má krátké tmavé vlasy a je vyšší postavy. Často křičí a vyhrožuje, že by všichni psi měli viset u studánky mrtví!

Ostravská městská policie o útocích na psy už ví a začala je řešit. „V současnosti máme potvrzené dva případy, kdy zatím neznámý muž napadl v Hrabůvce kopnutím psy. Ve věci je přijato opatření. Spočívá v tom, že je zde zvýšený výkon služby. Strážníci se na tuto lokalitu více zaměřují, je více hlídek. A také strážník-okrskář se tomuto problému intenzivně věnuje,“ informovala mluvčí ostravské městské policie Dana Klišová.

Pokud by se lidé opět s popisovaným jednáním muže setkali, měli by vše urychleně oznámit na telefonickou linku číslo 156. „Na místo bude ihned vyslána naše hlídka,“ shrnula Klišová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám