Hlavní obsah

Bradáčová oklamala soudkyni, obvinil šéf dotačního úřadu státní zástupkyni

Právo, Karel Otcovský
Aktualizováno

Ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart obvinil státní zástupkyni Lenku Bradáčovou z toho, že oklamala soudkyni, když zdůvodnila příkaz k prohlídce nebytových prostor úřadu z 1. června tím, že se uvažuje o rozšíření obžaloby bývalého ředitele Kušnierze.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ředitel úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart.

Článek

„Policie si přitom odnesla i dokumenty k projektům z doby, kdy už můj předchůdce seděl ve vazbě. Z toho mi vyplývá, že skutečný zájem policie je zřejmě jiný, než jaký popsala v žádosti o domovní prohlídku,“ uvedl Markvart. Bradáčová obvinění označila za nepravdivá, tento případ prý ani sama nedozoruje.

Ministerstva pozastavila financování z rozpočtu

Ředitel dotačního úřadu zároveň novináře v Ústí nad Labem informoval o tom, že ministerstva financí a pro místní rozvoj pozastavila úřadu ROP Severozápad financování projektů ze státního rozpočtu. Opatření znamená, že jsou pozastaveny všechny výzvy, hodnocení projektů a podepisování smluv s budoucími příjemci.

„Momentálně můžeme čerpat jen z peněz, které máme na účtu, což je zhruba 130 miliónů korun. Do vyčerpání těchto prostředků budeme proplácet projekty s již podanou žádostí o vyplacení,“ uvedl Markvart s tím, že proplacení se dočká asi 20 z 40 žadatelů. „Ostatní budou muset počkat do doby, než bude financování obnoveno,“ dodal ředitel s vírou, že to nebude trvat déle než dva měsíce.

„Pokud by pozastavení proplácení projektů trvalo déle, mohlo by to zejména malým příjemcům přivodit organizační i finanční problémy,“ připustil ředitel.

Předseda ROP Severozápad odvolán

Na dotačním úřadu je v posledních týdnech rušno. Nejprve policie obvinila kvůli korupci skupinu lidí včetně tehdejšího ředitele úřadu Petra Kušnierze. Letos proběhl audit ministerstva financí, který zkoumal část projektů, na které ROP Severozápad zprostředkoval evropské dotace, a poukázal na řadu pochybení. Proto v minulém týdnu následoval další audit Evropské komise. Dopadne-li špatně, hrozí i vracení dotací. V květnu se navíc ozval severočeský opoziční politik Leo Steiner, který na dotačním úřadu krátce pracoval jako ředitel odboru. Uvedl, že celý systém ROP je chybný, když o přidělení dotací často spolurozhodují sami žadatelé, podporuje korupci a výsledkem jsou předražené zakázky podpořené evropskými penězi.

Kvůli řadě skandálů s přidělováním dotací odvolal v pondělí výbor Regionální rady ROP Severozápad jejího předsedu a bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce (ODS). Dočasně teď povede radu její dosavadní místopředseda Tomáš Hybner (NS-LEV 21), o definitivním Šulcovu nástupci rozhodne Výbor Regionální rady v příštím týdnu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám