Hlavní obsah

Rampula končí na vrchním zastupitelství. Už podruhé

Právo, Novinky, jfk, val, mh, rsk, jov, tr
Aktualizováno

Vlastimil Rampula zřejmě znovu odejde z postu vrchního státního zástupce v Praze. Nejvyšší správní soud (NSS) v úterý vyhověl kasační stížnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a zrušil rozsudek, jímž Městský soud v Praze vrátil odvolaného Vlastimila Rampulu do funkce. Věc se tak vrací k novému řízení.

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa k RampuloviVideo: MIroslav Homola, Právo

 
Článek

"Věc se dostává opět do fáze, kdy je v právní moci rozhodnutí ministra spravedlnosti o odvolání JUDr. Rampuly z funkce vrchního státního zástupce a Městský soud v Praze, vázán právním názorem Nejvyššího správního soudu, bude opětovně rozhodovat o žalobě JUDr. Rampuly," sdělila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá.

"Právní moci nabývá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu dnem, kdy je doručeno všem účastníkům řízení; tímto dnem opětovně přestane JUDr. Rampula vykonávat svou funkci," doplnila mluvčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

O výsledku informoval v úterý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. "Senát rozhodoval na svých čtyřech zasedáních, poslední jednání bylo dnes ráno," upřesnil s tím, že při rozhodování mohli soudci navázat na předchozí judikaturu, která se týkala odvolávání vedoucích státních zástupců.

Zatímco podle městského soudu, který se loni postavil proti Pospíšilovu rozhodnutí Rampulu odvolat, se neprokázalo, že by vrchní státní zástupce závažně porušil své povinnosti, podle NSS je tomu naopak. "O závažné porušení povinností se může jednat, je-li porušování opakované, déletrvající, či zvláště intenzivní," uvádí se v rozhodnutí NSS.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Podle Pospíšila Rampula závažně porušil své povinnosti například tím, že protahoval vyšetřování kauzy údajné korupce při plánovaném nákupu letounů Gripen, zasahoval do případu údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB) a odmítl poskytnout Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ) informace.

Rozhodnutí přivítali Pospíšil i Zeman

Rozhodnutí soudu uvítali ministr Pospíšil i šéf žalobců Pavel Zeman. „Vítáme to, jsme rádi. Zdůvodnění zatím pan Zeman studuje,“ uvedla Zemanova mluvčí Helena Markusová s tím, že rozhodnutí o Rampulově nástupci učiní Zeman v nejbližší době.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

"Je to pro mě osobně i pro celé ministerstvo spravedlnosti velké zadostiučinění. Jsem rád, že NSS potvrdil správnost mého rozhodnutí odvolat pana Rampulu," řekl ČTK ministr spravedlnosti. Podle něj tak má státní zastupitelství šanci pokračovat v reformě a očistě. "Je třeba, aby státní zastupitelství vedli lidé odborně zdatní a důvěryhodní," dodal.

Rampula se v tuto chvíli nebude k rozhodnutí soudu jakkoliv vyjadřovat. Verdikt zatím neobdržel a nezná tudíž jeho obsah, vzkázal přes mluvčí VSZ v Praze Irenu Válovou.

Politici doufají ve zlepšení situace

„Autoritu Nejvyššího správního soudu respektuji,“ uvedla šéfka klubu VV Kateřina Klasnová.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že ve věcech týkajících se státního zastupitelství, jmenování a odvolávání státních zástupců je vždy hlavně zastáncem zákonnosti. „Odvolání na základě kárné žaloby zákonné je. Je také namístě, aby se situace na pražském vrchním státním zastupitelství už vyjasnila a tento úřad měl nezpochybnitelné vedení,“ řekla.

Lídr KSČM Vojtěch Filip doufá, že se nyní situace ve státním zastupitelství zklidní. „Obecně řečeno rozsudky jsou NSS respektované judikáty v ČR. V tomto ohledu si myslím, že toto rozhodnutí bude judikátem, který bude i do budoucna platný. Doufám, že se situace po tomto rozhodnutí zklidní,“ řekl Filip Novinkám.

"Neznám a nechci hodnotit důvody rozhodnutí, ale výsledek považuji za správný. Situace byla dlouhodobě neudržitelná a napjaté vztahy mezi vrchním a nejvyšším státním zástupcem rozhodně nepřispívaly důvěryhodnosti soustavy. Rozhodnutí je nadějí, že státní zastupitelství se začne plně věnovat vyšetřování závažné trestné činnosti namísto vnitřních půtek," komentoval v úterý verdikt NSS šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám